Jyri-Pekka Mikkola
Jyri-Pekka Mikkola håller upp en burk innehållandes grön bensin som är framställd i labbet. Foto: Jakob Wesslund

"Gröna kolväten" ska skapa oljefria drivmedel

1:57 min

Fossila bränslen helt fria från olja är kemisten Jyri-Pekka Mikkolas vision för framtidens drivmedel. I tio års tid har han forskat på hur man ska framställa fossila bränslen av biomassa.

Nu har han varit med och tagit fram en ny teknik för att skapa miljövänliga bränslen gjort på så kallade "gröna kolväten".

Tekniken gör att man kan utvinna drivmedel utan att använda fossila bränslen som olja. Istället omvandlar man biomassa till ett drivmedel med samma egenskaper som bensin eller diesel. 

– De kemiska sammansättningarna är kopior av de sammansättningar som utgör bensin eller diesel, men skillnaden är att det inte finns en enda oljemolekyl, säger Jyri-Pekka Mikkola, forskningsledare på Bio4Energy vid Umeå universitet. 
 
Produktionen går till så att man tar biomassa i form av till exempel socker eller trä och jäser det till en alkohol som sen kan omvandlas till bränsle i flytande form. I dagsläget finns en pilotanläggning i Sverige som klarar av att producera runt 250 liter grönt fossilt bränsle och tanken är att tekniken ska användas för energiframställning på både storskalig och småskalig nivå.

Forskningen har redan väckt intresse utomlands, och nu i april ska Jyri-Pekka Mikkola presentera den för intresserade företag i Tyskland.

– Man behöver bygga många anläggningar för att öka produktionen och det kostar ju så vi hoppas att vi kan få den finansieringen som behövs för en omställning, säger Jyri-Pekka Mikkola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".