Valet 2018 - Efter ockupationen i Dorotea

Misstron mot landstinget kvarstår bland ockupationsgruppen

5:12 min

Trots att sjukstugan återöppnades i september 2016 fortsätter ockupationsgruppen i Dorotea att mötas en gång i veckan. Där luftas tankar och frågor kring den lösning landstinget erbjöd – och det råder delade meningar om vad man tycker om sjukstugelösningen.

I sockenstugan i Dorotea möts ockupationsgruppen Doroteaupproret varje vecka. Trots att landstinget återöppnade den gamla sjukstugan i september 2016 och kommunen och att landstinget var enigt över samverkansavtalet som klubbades i februari 2017 så möts ockupationsgruppen varje onsdag för att avhandla nyheter som rör sjukvård i glesbygd, kommun- och landstingshandlingar, eller frågor i Dorotea om sjukvården på orten.

Efter nyinvigningen i september 2016 så har Doroteaupproret gått in i en ny fas. Frågorna och diskussionerna genomsyras numera ofta om oron kring finansieringen av den nya sjukstugan.

– Vi har ju inte klart för oss exakt vilken verksamhet som kommer bedrivas i de här lokalerna. Vi vet inte hur stor del som landstinget kommer hyra och anse sig behöva av det här nybygget. Det är så mycket som är oklart, tycker Evy Lindström.

Det skulle lugna befolkningen om kommun och landstinget tillsammans gick ut och talade om exakt hur det kommer bli, och det ska vara på papper. Inte tomma ord.

Trots att det råder delade meningar bland ortsborna om den nya sjukstugan kommer bli ett lyft för vården i Dorotea, eller om det är ett onödigt och pengaslukande bygge, så är en genomgående röd tråd i diskussionerna att man känner sig dåligt informerade att landstinget inte har haft en öppen dialog med invånarna om vad avtalet egentligen innebar.

– Vad vet vi vad som händer om 20 år? Det sägs att landstinget ska betala ett lån som gäller ombyggnad, nybyggnad och tillbyggnad. Men vad hittar de på efter de 20 åren? Då har de ju inget ansvar, säger Brynolf Hedberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista