Jonas Sjöstedt (V) på Bokcafé Pilgatan i Umeå. Mars 2018
Jonas Sjöstedt (V). Foto: Freja Lantto Heldebro/Sveriges Radio
Nyfiken på riksdagsbänken – Valet 2018

Jonas Sjöstedt: Jag känner mig väldigt förankrad i Västerbotten

1:13 min

Jonas Sjöstedt (V) företräder Västerbotten i riksdagen och han i Stockholm. Här berättar han hur han ser på att företräda ett län som han inte bor i.

Jonas Sjöstedt (V) företräder Västerbotten i riksdagen men är också partiledare för Vänsterpartiet.
– Mitt arbete och min familj är mitt liv. Ett liv som är väldigt rikt, säger han.  I den relaterad artikeln finns hela intervjun med Jonas Sjöstedt.

Ibland måste man ge besked som inte är enkla för alla

Tre viktigaste politiska frågor för Västerbotten?

  1. Jämlikhet. Sverige har blivit så ojämlikt. En del av det handlar om att glesbygden utarmas på samhällsservice och investeringar, medan de rikaste och storstäderna är vinnare. Till slut håller inte ett land ihop, därför tjänar Västerbotten på en politik för ekonomisk jämlikhet.

  2. Infrastrukturen. Bygget av Norrbotniabanan måste komma igång nu och det måste gå hela vägen till Norrbotten, inte ta slut i Skellefteå.

  3. Sjukvården. Alla ska ha en riktigt bra sjukvård, oavsett var i Sverige man bor. Om landsting som Västerbotten ska klara det så måste staten se till att det finns mer resurser än idag.

Den här artikeln är en del i P4 Västerbottens artikelserie "Nyfiken på riksdagsbänken".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista