Professor Katarina Hamberg, överläkare vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå Universitet
Professor Katarina Hamberg, överläkare vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå Universitet. Foto: Markus Åkebo/Sveriges Radio
Vetenskap

Umeforskare: Mer genus behövs i forskning om bemötande inom vården

11 min

Män och kvinnor vårdas ibland olika, utan att det finns medicinska skäl till det, därför behövs genusperspektiv inom forskningen om vårdbemötande och behandling. Det anser genusforskaren Katarina Hamberg, professor vid Umeå Universitet.

Professor Katarina Hamberg är överläkare vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå Universitet och chef för enheten för professionell utveckling. Hon har också prisats för sin forskning om bemötande av patienter inom vården.

När läkare inte tar individuell hänsyn till vem patienten är, så kan till exempel kvinnor få sämre tillgång till god vård när det gäller hjärtsjukdomar och artros, och män missa erbjudanden om hjälp för depressioner och sömnproblem, berättar Katarina Hamberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista