Berghem, mjöl, nyckel,
1 av 2
Nedanför trappen hittades den döda kvinnan. Mannen misstänks ha försökt städa med mjöl på brottsplatsen. Foto: Polisen
Den misstänkte 52-åriga mannen med försvarsadvokat Leif Silbersky
2 av 2
Den misstänkte 52-åriga mannen med försvarsadvokat Leif Silbersky. Foto: Karl-Johan Vannmoun/Sveriges Radio
Berghemsmordet

Pappersbit med DNA från offret och misstänkte i fokus

4:20 min

Just nu pågår rättegången kring mordet på Berghem. Åklagaren presenterar över 40 bevis, utöver de över 20 vittnesförhör som ska hållas under rättegången.

De bevis som åklagaren uppehållit sig längst vid rör en pappersbit med DNA-rester från både offret och den misstänkta 52-åringen.

Försvarets inställning är att man förnekar brott.

Det var i september förra året som en kvinna i 60-årsåldern hittades misshandlad tills döds i sin bostad på Berghem. Polisen fattade snabbt misstankar mot en 52-årig man och det är nu han som ställs inför rätta.

52-åringens motiv till mordet är enligt åklagaren att försöka lura tills sig den döda kvinnas ägodelar. Mannen ska nämligen ha förfalskat ett testamente där allt kvinnan äger skrivs över till en nära släkting till 52-åringen.

Testamentet ska ha funnits i ett bankfack i den döda kvinnans namn, men hon har aldrig har haft någon nyckel till facket. Nyckeln ska 52-åringen haft tillgång till, menar åklagaren.

Offret ska ha haft kännedom om bankfacket och försökt få tillgång till det. Till sist ska hon bett om att få facket uppborrat, vilket skedde samma dag som hon hittades död.

Åklagaren har lagt fram över 40 bevis mot mannen, bland annat DNA-spår och ett förfalskat testamente som skulle ha gynnat den misstänkte mördaren.

Den rättsmedicinska undersökningen visar att kvinnan dog att ett mycket kraftigt våld mot kroppen, hon kan ha blivit sparkad eller stampad till döds.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista