Vill ha folkomröstning mot fler naturreservat i Vilhelmina

2:24 min

Över 200 personer vill ha en folkomröstning mot fler naturreservat i Vilhelmina kommun. Kenneth Andersson, som själv är skogsägare, står bakom namninsamlingen.

Kenneth Andersson är själv markägare och det finns planer om reservat även på delar av hans mark.

Det är länsstyrelsen som beslutar om ett område ska bli ett reservat och det brukar ske i samråd med kommunen och markägaren som får ersättning för marken som upplåts.

Kritiken består av att reservaten missgynnar de bofasta och bara gynnar besöksnäringen, dessutom ses det som ett intrång på egendomsskyddet.

– Det är som om du har en lägenhet och nån skulle komma in och säga åt dig att du har för skadligt golv, du får inte gå i den här lägenheten. Det är ungefär på samma vis, man ska begränsa användandet av egendom som enskilda människor har, säger Kenneth Andersson.

Björn Jonsson, naturvårdsdirektör på länsstyrelsen i Västerbotten håller inte riktigt med om kritiken. Han anser att reservaten i de flesta fall gynnar de bofasta. Dessutom leder besöksnäringen till fler jobb även för dem som bor i närheten.

Han säger vidare att om de ska klara de långsiktiga målen för att skydda och bevara natur så kommer det innebära att vissa områden blir borttagna från den traditionella näringen. Som till exempel skogsbruk.

För att omröstningen ska bli av krävs det att tio procent av kommunens röstberättigade skriver under. I det här fallet innebär det ungefär 540 namn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista