skylt
Allt fler i både Västerbotten och Sverige får jobb. Arbetslösheten har minskat för både inrikes och utrikes födda. Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Arbetslösheten minskar i Västerbotten

1:11 min

Arbetslösheten har minskat i Västerbotten sedan i fjol, det visar nya siffror från Arbetsförmedlingen.

I Sverige låg arbetslösheten på cirka sju procent i april i år. Västerbotten ligger under rikssnittet på 5,9 procent, vilket är en minskning på 0,5 procentenheter sedan 2017. Lägst är arbetslösheten i Umeå och Vindelns kommuner och högst är den i Åsele och Vilhelmina men även där sjunker siffrorna.

Enligt Agneta Tjernström, Arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen med Västerbotten som specialområde, så beror den sjunkande arbetslösheten till stor del på att befolkningsmängden i länet har ökat.

– Vi har en jättestark konjunktur just nu och man vill anställa inom både privat och offentlig sektor. Det som är en unik möjlighet för Västerbotten och många andra län är att det är många, oftast yngre, personer som har kommit hit från andra länder. Om vi lyckas med integrationen och om vi samtidigt kan förvalta den här konjunkturen på ett bra sätt kan den vara länge", säger Tjernström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista