Ett flygplan på landningsbanan
Nextjet flygplan. Foto: Anders Wikström/Sveriges Radio

Nextjet går in konkurs – Flera flyg från Västerbotten inställda

0:55 min

Flygbolaget Nextjet AB och Nextjet Sverige AB ansöker om konkurs och från 13:00 idag ställdes alla flygningar in.

I Västerbotten är det flygplatserna i Lycksele, Hemavan och Vilhelmina som berörs av konkursen. Totalt är det sex planerade flygningar som ställs in till och från Arlanda.

– Det är väldigt tragiskt för de resenärer som behöver ta sig till och från Arlanda. Vi hoppas att trafiken ska komma igång på nytt med en annan lösning så snart som möjligt säger, Lennart Näslund, vd för Lycksele Flygplats.

Det kan du som konsument göra

Nextjet har ansökt om konkurs och samtliga flyg är inställda – det här kan du som kund göra om du drabbats.

– Tyvärr kan det för många bli krångligt att få tillbaka pengarna, säger Gustav Sandgren på Konsumentverkets tjänst Hallå konsument.

Har du köpt flygbiljetten på kreditkort kan du vända dig till din bank för att göra en så kallad kortreklamation, men det är inte alltid det går. En kortreklamation är endast möjlig om köpet gjorts på kreditkort och om din bank går med på det. Om man istället betalat med vanligt betalkort, eller på något annat sätt, kan man försöka kolla på sin hemförsäkring.

– Vissa hemförsäkringar har skydd mot konkurser men långt ifrån alla, säger Gustav Sandgren.

I vissa fall kan man ju också ha köpt en separat försäkring när man köpte flygresan som kanske gäller nu.

Men för många resenärer är det inte troligt att man får tillbaka sina pengar, säger Gustav Sandgren. Det sista man kan göra om inget annat fungerat är att vända sig till konkursförvaltaren kräva pengar ur konkursboet. Det kan dock ta flera år.

– Sen är det också så att konsumentfodringar tyvärr brukar hamna ganska långt ner på prioriteringslistan, säger Gustav Sandgren.

Källa: TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".