Åklagare Andreas Nyberg är nöjd med tingsrättens dom.
1 av 2
Åklagare Andreas Nyberg är nöjd med tingsrättens dom. Foto: Jakob Wesslund
Berghemshuset, Berghemsmordet
2 av 2
Huset där den 60-åriga kvinnan hittades mördad. Foto: Peter Öberg/Sveriges Radio
Mordet på Berghem

52-åring döms till 16 års fängelse för mord – Åklagaren nöjd

1:10 min

Den 52-årige man som åtalats för att ha mördat en 60-årig kvinna i hennes hem på Berghem i höstas döms till 16 års fängelse och utvisning ur landet.

Läs mer: 52-åringen tidigare dömd till livstids utvisning

Det blev 16 års fängelse och utvisning ur landet för den 52-årige man som mördat en 60-årig kvinna i hennes hem på Berghem i Umeå i höstas, det meddelar Umeå tingsrätt.

Tingsrätten har gått på åklagarens linje att mannen mördat kvinnan och förfalskat ett testamente där kvinnan testamenterat sina ägodelar till hans dotter.

Bland annat har det kommit fram att mannen innan testamentet skrevs har googlat på uppgifter om hur man skriver ett testamente. Mannens DNA har också hittats på mordplatsen, det handlar om en en bit papper där även kvinnans blod fanns.

Tingsrätten skriver också att även om en del av kvinnans skador kan ha uppkommit genom ett fall nedför den trappa där hon hittades, så finns det också skador som till exempel ett söndertrasat hjärta. Och såna skador menar rätten inte kan komma efter ett fall.

Mannen döms också att betala skadestånd på 109 000 kronor till kvinnans dödsbo.

Därutöver så döms mannen för olaga hot, vårdslöshet i trafik, olovlig körning och vållande till kroppsskada. Det handlar om andra händelser som inträffat under 2016.

Tingsrätten gick i stora delar helt och hållet på åklagarens linje utom när det gäller mannens straff. Nu har åklagaren tre veckor på sig att avgöra ifall man vill överklaga den delen av domen.

– Jag är väldigt nöjd med tingsrättens dom som är väldigt väl analyserad. Tingsrätten har valt att lägga sig något lägre i påföljdsfrågan än det jag yrkade på, 16 år istället för 18, så det är i den delen det kan finnas skäl för mig att överklaga, säger Nyberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista