Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson
Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson. Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT.

KD: LO:s hållning gynnar varken LO eller KD

1:57 min

Kristdemokraternas partisekreterare reagerar nu på att Åsa Åsberg i Vindeln inte får vara aktiv i LO när hon samtidigt kandiderar för Kristdemokraterna i kommunfullmäktige.

Läs mer: Kandiderar för KD – petas av LO

Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson menar att LOs kongressbeslut varken gynnar LO själva eller andra partier och att det får konsekvenser för Kristdemokraterna.

– Det är klart att det kommer missgynna alla våra aktiva medlemmar som vill engagera sig politiskt, dom tvingas välja mellan att kandidera för oss eller fackligt, säger Acko Ankarberg Johansson.

På onsdagen berättade P4 Västerbotten om Åsa Åsberg i Vindeln som är aktiv inom fackförbundet Seko i Västerbotten samt representant i LO-distriktet i Norra Sverige. Ett uppdrag hon tvingas lämna eftersom hon kandiderar för Kristdemokraterna i Vindelns kommun.

LO motiverar petningen av Åsa Åsberg med ett kongressbeslut taget 2016 om att man ska ha facklig-politisk samverkan med Socialdemokraterna. Något som upprör Kristdemokraternas partisekreterare.

– Jag tycker att LO fattat fel beslut när det gäller att koppla sig till ett parti vad gäller facklig-politisk samverkan, tycker Acko Ankarberg Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".