Ett Saab 340-plan
Foto: Johan Nilsson/TT

Så ska Nextjet-krisen lösas – flygen i Västerbotten kan få en tidig lösning

1:33 min

Hur ska norrlandsflyget räddas? Hör infrastrukturminister Tomas Eneroth och Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon berätta om åtgärderna.

Trafikverket drar nu omedelbart i gång en upphandling av trafik på de orter som berörs.

På flera av linjerna som Nextjet trafikerade råder så kallad trafikplikt. Det innebär att Trafikverket, på regeringens uppdrag, avhjälper brister i tillgängligheten i den kollektiva persontrafiken mellan regioner, genom att betala ersättning till trafikföretag för utförd trafik.

För Hemavan, Lycksele och Vilhelmina handlar det om ett nödförfarande, enligt Lena Erixon. Därför bör det juridiskt sett snabbt gå att sätta in flygtrafik.

För de andra orterna Gällivare och Arvidsjaur måste myndigheten följa upphandlingsreglerna, vilket gör att det tar längre tid. Lena Erixon hoppas att trafiken där ska kunna komma igång 15 september.

Taxi, buss eller andra kommunikationer kan sättas in snabbt under tiden på de orterna, enligt Erixon.

Hon meddelar samtidigt att Trafikverket har hävt avtalet med konkursboet till Nextjet.

– Vi reviderar regelverket för trafikplikten för att kunna hitta stabila och långsiktiga planer för flygtrafiken i hela landet, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Bakgrund

I förrgår, onsdag, meddelade Nextjet AB och Nextjet Sverige AB att bolagen beslutat att ställa in sina betalningar och ansöka om konkurs. Det fick omedelbara konsekvenser – samtliga flygningar från och med klockan 13:00 stoppades. 

Tusentals resenärer berörs, till exempel blev flera inlandskommuner i Norrland blir helt utan flygförbindelse med Stockholm. Flygstoppet riskerar att slå hårt mot turistnäringen i de aktuella kommunerna.

På onsdagen beslutade även Transportstyrelsen att dra in bolagets operativa licens.

Nu håller infrastrukturminister Tomas Eneroth och Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon pressträff om vilka steg som nu tas för att lösa den uppkomna situationen med inställda flyglinjer till följd av flygbolaget Nextjets konkurs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista