Valet 2018 i Västerbotten

Ingen sänkt bensinskatt men större reseavdrag ska kompensera landsbygden

2:12 min

Under en partiledardialog på Landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik diskuterades olika åtgärder för att minska klyftan mellan storstad och landsbygd.

Samtliga åtta riksdagspartier fanns representerade under Landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik. De ekonomiska förutsättningarna för att kunna bo utanför storstäderna var ett återkommande ämne. Den sista tidens höjda bensinpriser slår hårt men någon differentiering mellan stad och landsbygd är inte aktuell.

– Framgångsvägen är att ändra reseavdragen. Idag är det så att reseavdragen används otroligt flitigt i Stockholmsområdet, det går lite förenklat till stockholmsmän som sitter i bilkö, säger Jonas Sjöstedt som vill att reseavdragen i deklarationen ska baseras på avstånd och inte tidsvinst.

 Jan Björklund, Liberalerna, kan tänka sig en geografisk skillnad vad gäller reseavdragen.

– Vi föreslår att reseavdraget differentieras, det blir mycket mer generösa avdrag i Norrland men å andra sidan kan det vara strängare avdrag i storstäderna, säger Jan Björklund som anser att reglerna inte behöver vara lika i alla delar av landet.

Ulf Kristersson, Moderaterna, vill inte se någon skillnad i beskattning utan vill hellre att skattehöjningar bromsas.

– Jag tycker inte man ska beskatta avstånd, man ska beskatta klimatpåverkande utsläpp.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista