Åza Meijer och Örjan Holmberg på genomresa i länet. Här vid Utsikten i Storuman.
1 av 3
Åza Meijer och Örjan Holmberg på genomresa i länet. Här vid Utsikten i Storuman, på väg mot Sorsele. Foto: Madeleine Harrati/SR
Kommunskylt som välkomnar till Sorsele längs kungsleden
2 av 3
Kommunskylt som välkomnar till Sorsele längs Kungsleden . Foto: Hjalmar Lindberg/Sveriges Radio.
Sorsele
3 av 3
Kommunhuset i Sorsele. Foto: Sara Grundström
Valet 2018 i Västerbotten

Åza och Örjan på valturné i Sorsele

Politisk splittring efter folkomröstning och avverkning av fjällnära skog är bara några av de frågor vi avhandlar när Åza och Örjan sänder från Sorsele.

Se relaterade artiklar för ett axplock av dagens sändning!

Det är, som på många andra orter, generationsskifte på gång i näringslivet så vi börjar dagen hos Hans-Erik Linder som är elektriker och egen företagare i Sorsele för att prata om politikernas satsningar på näringslivet.

En folkomröstning har hållits i Sorsele sedan förra valet, en knapp majoritet av folket röstade då nej till bygget av Vattenfalls vindkraftpark Sandselehöjderna. Trots det valde politikerna att gå vidare med planerna kring en vindkraftspark och nu är bygget i gång. Det har skett en del splittringar politiskt sedan omröstningen som vi följer upp i dag.

Avverkning av fjällnära skog är ett hett och aktuellt ämne. Skogsstyrelsen har i flera uppmärksammade fall nekat skogsägare att avverka sin fjällnära skog eftersom den anses innehålla höga naturvärden.

Det har skapat konflikt på många håll på våra breddgrader. Ett 15-tal ärenden pågår i Mark- och miljödomstolarna i Umeå och Östersund. Vi träffar Anders Pettersson som är förbundssekreterare på Västerbottens Allmänningsförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista