"Jag har hört på byn att det finns dem som inte ska rösta för att det inte är någon idé när politikerna går emot folkets röster", säger Ulrik Thuresson i Sorsele.
"Jag har hört på byn att det finns dem som inte ska rösta för att det inte är någon idé när politikerna går emot folkets röster", säger Ulrik Thuresson i Sorsele. Foto: Madeleine Harrati/SR
Valet 2018 i Västerbotten

Så kan vindkraftsfrågan påverka valet i Sorsele

3:53 min

1 254 Sorselebor deltog i folkomröstningen för eller emot en vindkraftspark i kommunen. Men hur kommer omröstningen påverka årets val?

Projektet och bygget av Vattenfalls vindkraftpark Sandselehöjderna är igång. En knapp majoritet av folket röstade nej till detta projekt 2016, men trots det valde politikerna att gå vidare med planerna kring en vindkraftspark.

Ulrik Thuresson röstade nej för vindkraft i Sorsele. Han minns tillbaka till omröstningsdagen. 

– Egentligen var det ingen speciell dag. Vi Sorselebor var väl förberedda. Vi hade haft många diskussioner och det var bevakat av media.

Varför valde du att rösta nej?

– I grund och botten är jag inte emot vindkraft, däremot tyckte jag inte att vi skulle få så mycket tillbaka. Det var fel och därför valde jag att rösta nej, säger Ulrik Thuresson. 

Jag har hört på byn att det finns dem som inte ska rösta för att det inte är någon idé när politikerna går emot folkets röster. Men jag hör också om dem som blir taggade och som vill göra sin röst hörd ännu mer.

Hur känns det nu när politikerna valde att gå emot folkomröstningen?

Politikerna i Sorsele valde att gå emot folkomröstningen genom att klubba bygget av en vindkraftspark under ett kommunsammanträde under våren samma år. 

– De diskuterade säkert fram och emot, men det är klart att det finns en besvikelse. Det är en del i att öka politikerföraktet, men nu har det gått ett tag så det kanske är glömt och förlåtet, säger han. 

Hur viktig kommer den här frågan att bli inför valet i år?

– Teoretiskt kan frågan bli viktig. Jag har hört på byn att det finns dem som inte ska rösta för att det inte är någon idé när politikerna går emot folkets röster. Men jag hör också om dem som blir taggade och som vill göra sin röst hörd ännu mer, säger han och fortsätter: 

– Jag tror att röstdagen blir mer intressant än själva folkomröstningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista