Meny - Norrlandsresan: Stig Strand och Susanne Jonsson. Foto: Gerhard Stenlund/Sveriges Radio
1 av 2
Meny - Norrlandsresan: Stig Strand och Susanne Jonsson. Foto: Gerhard Stenlund/Sveriges Radio
Meny Norrlandsresan - Gerhard Stenlund och Susanne Jonsson. Foto: Andreas Nilsson
2 av 2
Meny Norrlandsresan - Gerhard Stenlund och Susanne Jonsson Foto: Foto: Andreas Nilsson

Start för "Meny Norrlandsresan" med Susanne Jonsson

Nu packar kocken Susanne Jonsson sin gamla folkabuss och drar iväg för att utforska Norrland genom maten och människorna, tillsammans med P4 Västerbottens Gerhard Stenlund.

Tillsammans besöker de en strutsfarm, träffar surfare i Salusand, besöker lappländska Virisen och träffar bland andra artisten Annika Norlin, bloggaren Clara Lidström och slalomstjärnan Stig Strand.

Meny Norrlandsresan startar 28 juni.

På resan, som varar i åtta veckor, ska Susanne Jonsson laga mat tillsammans med gäster som har djupa kunskaper om norrländska råvaror och mattraditioner. Och i sin folkabuss ”Hjördis” har Susanne ett helt skafferi.

– Det kommer bli enkel, ren och ärlig mat. Ute i naturen, oftast enbart med kniv och skärbräda som redskap. Bara god mat, inget tjorv. Smaker hemifrån mig och recept som går att anpassa till hela landet, säger Susanne Jonsson som har en fil. mag. i gastronomi och är mest känd som kock i SVT:s Go’kväll.

Susanne är född och uppvuxen i Gällivare och Porjus i Norrbotten, i en familj med samiska, svenska och amerikanska rötter och hon utlovar en hel del samiska influenser i programmet.

Första stopp blir hos före detta slalomstjärnan och numera fiskeguiden Stig Strand i Hemavan där det lagas nyfångad röding och kolbullar. 

– Enkelheten är själva finessen, har man bra råvaror behöver man inte krångla till det, säger Stig Strand.

Innehållet i Meny Norrlandsresan: 

  • 28/6 – I Hemavan med Stig Strand 
  • 5/7 – På Strutsfarmen i Gerdalen 
  • 12/7 – Innehåll ej klart 
  • 19/7 – I Virisen – där vägen tar slut 
  • 26/7 – Vid Umeälvens strand med Annika Norlin 
  • 2/8 – Med surfare på Salusand 
  • 9/8 – På Ulvön där strömmingen råder 
  • 16/8 – I Tvärålund med Clara Lidström

Meny Norrlandsresan sänds i P1 torsdagar klockan 10:03 med start 28 juni. Programmet finns även i Sveriges Radio Play och där poddar finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista