Fötterna på en person som springer iväg
Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/TT

Efter kritiken: Så ska Renforsen minska antalet rymningar

3:10 min

Många kommuninvånare har uttryckt sin oro efter rymningarna från behandlingshemmet Renforsen i Vindeln. Det har fått behandlingshemmet att nu agera.

Nu har behandlingshemmet presenterat delar av sin analys av vad som behöver förändras för att förhindra fler rymningar för kommunen.

Det var efter händelsen då två personer rymde från behandlingshemmet Renforsen i Vindeln – och stal en bil som de kraschade med – som Renforsen kallade till ett möte med kommunen.

Det är oerhört beklagligt att våra klienter avviker.

Syftet var enligt institutionschefen Christofer Wangson att bland annat redogöra för vilka förutsättningar som gäller på en LVM-institution utifrån lagstiftningen.

– Vi har förståelse för att många är upprörda och känner en oro, men jag tror också att mötet till viss del kan ge svar och en vidare förståelse för verksamheten vi bedriver, säger han.

En granskning som TV4 Nyheterna gjort visar dessutom att 58 rymningar gjorts från Renforsens behandlingshem sedan början av 2017, vilket är mest i Sverige.

– Det är oerhört beklagligt att våra klienter avviker, men man ska också se till att avvikningarna inte enbart från låsta avdelningar, utan de kan vara från en öppnare form där en klient kan gå iväg på en promenad och då är ju inte klienten kvar på institutionen och det räknas som en avvikning, säger Christofer Wangson.

Vad det är som har hänt och hur det har kunnat ske har nu analyserats för att kunna minska risken för avvikelser. På åtgärdslistan finns bland annat:

– Ett nyckelhanteringssystem och utformningen av verksamhetslokalen, det är sådana detaljer som vi har tittat på och kommit fram till kan ha inverkan på händelserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".