Betty-Ann Nilsson
1 av 2
Betty-Ann Nilsson Kristdemokraterna Foto: Örjan Holmberg/Sveriges Radio.
Petter Nilsson Sverigedemokraterna framför en tegelvägg
2 av 2
Petter Nilsson, Sverigedemokraterna. Foto: Pia Diaz Bergner/Sveriges Radio
Valet 2018 i Västerbotten

KD ensamma om att vara helt jämställda i landstingsvalet

1:39 min

Det är ganska jämn jämställdhet bland partierna med kandidater till landstingsfullmäktige, men några partier sticker ut.

De flesta partierna är ett par tre personer från att vara jämställda på sina listor, när man slår ihop partiernas olika geografiska listor inför landstingsvalet. Kristdemokraterna är ensamma i år med att ha exakt lika många kvinnor som män.

Två partier sticker ut i statistiken; Arbetarpartiet och Sverigedemokraterna är nio respektive 14 fler män än kvinnor.

Arbetarpartiets ordförande i Västerbotten, Jan Hägglund, säger att eftersom de har varannan kvinna och man upp till 27:e plats på valsedeln har partiet nått upp till sin viljeinriktning.

– Ska man dra en gräns vid 27 då eller låta alla som vill ställa upp få ställa upp, frågar sig Jan Hägglund, Arbetarpartiet.

Sverigedemokraterna som är längst ifrån att vara jämställda är inne på samma spår, när det gäller jämställt i toppen av valsedeln. För deras del menar länsordförande i partiet, Petter Nilsson, att deras stora medlemsökning också påverkar.

– Vårt huvudsakliga fokus det har varit att ha kandidater som motsvarar väljarnas förväntan. Det har inneburit att jaga kandidater med ljus och lykta i hela länet, säger Petter Nilsson, Sverigedemokraterna.

Det är två partier som inte är jämställda eftersom att de har fler kvinnor än män på valsedeln. Statistiken från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att Centerpartiet och Vänsterpartiet är tre kvinnor fler än män när man räknar samman alla personer på deras valsedlar till landstingsvalet i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".