Valfamiljen, pappa Petter och dotter Alba träffar Sandra Lindström
Valfamiljens pappa Petter och dotter Alba träffar Sandra Lindström, psykologen som bloggar om jämställd vardag. Foto: Eva Brännman/Sveriges Radio
Valet 2018 i Västerbotten

Valfamiljen: Vi samsas om ansvaret hemma

6:19 min

P4 Västerbottens valfamilj träffade Sandra Lindström, psykologen som bloggar om vikten av en jämställd vardag.

Tillsammans med Sandra Lindström har vår reporter Eva Brännman träffat P4 Västerbottens valfamilj för att prata om jämställdhet i vardagen.

Jag tycker att man ska försöka leva jämställt. Sen kan man ju ha vissa intressen som gör att man vill göra en del grejer själv hemma, speciellt vi som är gårdsägare.

Män tar ut 18 procent av föräldradagarna och kvinnor står för en timme mer av det obetalda hemarbetet än männen. Men hur ser det ut hemma hos mamma Maria, pappa Petter, Alba och Alfred?

– Vi har det väl relativt jämställt, i alla fall när det gäller matlagningen, säger pappa Petter.

Familjen är eniga om att jämställdhet är en viktig fråga inför valet.

Om jag är kvinna och sen är tillsammans med en kille och vi flyttar hemifrån då ska inte jag behöva göra mer än han.

Enligt storasyster Alba är det ganska jämställt i familjen, men ibland gör någon lite mer av arbetet i hemmet, beroende på hur mycket tid man har.

Vad det gäller vem som bestämmer och planerar över arbetet i hemmet så har familjen ingen som direkt sticker ut med att ta hela ansvaret.

– Hemma kanske jag har bestämt lite grann hur det ska vara men det är för att ingen annan gör det, säger storasyster Alba.

– Det är väl delat, att vi bestämmer allihopa i familjen. Vi försöker samsas och diskutera och komma fram till lösningar som passar bäst för oss alla, säger Petter.

Vi följer en familj i P4 Västerbotten fram till valet i höst. Familjen består av mamma Maria, pappa Petter, lillebror Alfred och storasyster Alba.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".