Ann Dolling får skogens Oskar
Ann Dolling, universitetslektor på SLU och vicedekan med ansvar för skogsfakultetens lika villkorsarbete. Foto: Markus Åkebo/Sveriges Radio

Skolledningen om SLU-elevers sexistiska Instagramkonto

6:03 min

Ann Dolling, universitetslektor och vicedekan på SLU, kommenterar det misogyna och sexistiska Instagramkonto som några före detta elever på högskolan drivit.

I omgångar har det rapporterats om en sexistisk och grabbig kultur bland män på skogshögskolan SLU. Senast i mars skrev 16 studenter vid jägmästarprogrammet ett öppet brev till SLU och skogsbranschen om den machokultur de upplevt under sin studietid.

Nu blåser frågan upp igen efter att jägmästaren Michael Burström på Holmen skog avslöjat att en studentgrupp som kallar sig Extremerna lagt ut bilder och skrivit kommentarer som är kvinnoförnedrande och sexistiska på Instagram.

Det handlar om att förändra normerna. Inte bara för de grabbarna, utan det handlar om att ändra normen hos alla våra studenter, hos alla våra lärare och hos alla våra anställda.

Enligt Ann Dolling, universitetslektor på SLU och vicedekan med ansvar för skogsfakultetens lika villkorsarbete, har skolan inte identifierat alla grabbarna som stått bakom kontot.

– Det är ju en sluten grupp. Där kan vi som universitet inte gå in för det har i grunden inte med utbildningen att göra, säger hon.

Men generellt kring den grabbiga kulturen så har det hänt grejer. Efter att en student anmält en manlig student för trakasserier blev han avstängd.

Ann Dolling berättar även att högskolan påbörjat ett förändringsarbete.

– Nu kommer vi att göra om själva första introduktionen av våran utbildning. Att jobba mycket mer med en inkluderande miljö, att verkligen jobba med pedagogiken och värdegrunden, säger hon.

Instagramkontot som hette Extremerna är nu borttaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".