Valet 2018 i Västerbotten

David Feltenius om Robertsfors: C har en chans att ta tillbaka väljare

5:32 min

Statsvetaren David Feltenius analyserar lokalpolitiken i Robertsfors, en kommun som styrts av lite olika, och kanske oväntade, konstellationer över tiden.

Mandatperioden 2002-2006 styrdes Robertsfors av ett S-styre som backades upp av Liberalerna och Moderaterna. Under perioden 2006-2010 var det allianspartierna som styrde.

Men de senaste två mandatperioderna har kommunen haft ett starkt Socialdemokratiskt styre.

Patrik Nilsson (S) sitter som kommunalråd i Robertsfors.

– Han har fått visa prov på handlingsförmåga. Då tänker jag främst på situationen som uppstod när det gäller nedläggningen av Elements Six då man tappade väldigt många arbetstillfällen. Här ordnade kommunen möten med företagare, säger David Feltenius.

Många har också lyckats få nya jobb efter den här fabriksnedläggningen.

– Tittar man på resultatet i Robertsfors 2014 så gick Socialdemokraterna väldigt starkt fram och ökade med sju procent jämfört med valet 2010, och Centerpartiet backade med 4 procent, säger David Feltenius.

David Feltenius tror dock att Centerpartiet har en chans att ta tillbaka många väljare i Robertsfors. Framförallt med tanke på att de har en framträdande riksdagskandidat, Helena Lindahl, som bor i kommunen. 

– Hon har varit väldigt aktiv på sociala medier och varit fokuserad på glesbygdsfrågor. Det vore högst märkligt om Centerpartiet i Robertsfors inte kunde dra nytta av det, spår David Feltenius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista