Olof Norberg, som är näringslivsstrateg i Robertsfors kommun sedan 2016. Han är uppvuxen i Ånäset och har bott med din hustru i Robertsfors sedan 1981. Hela familjen drabbades att beskedet att Element Six lade ner.
Olof Norberg, som är näringslivsstrateg i Robertsfors kommun. Foto: Madeleine Harrati/Sveriges Radio
Valet 2018 i Västerbotten

Norrbotniabanan viktigaste frågan för näringslivet

6:28 min

Hur ser arbetsmarknaden ut i Robertsfors idag och hur kan Norrbotniabanan påverka framtiden? Olof Norberg, näringslivsstrateg i Robertsfors, gästade P4 Västerbotten under veckans valturné.

April 2014 kom ett chockbesked för många boende i Robertsfors. Element Six fabrik skulle läggas ner och flytta sin produktion utomlands.

Nästan 180 personer förlorade jobbet och framtiden såg oviss ut för många tidigare anställda.

Vi träffar idag Olof Norberg, som är näringslivsstrateg i Robertsfors kommun sedan 2016. Han är uppvuxen i Ånäset och har bott med din hustru i Robertsfors sedan 1981. Hela familjen drabbades att beskedet 2014.

– Min fru har en akademisk utbildning, hon hade inga svårigheter att fixa det här. Många andra hade stora bekymmer, men jag kände mig tryggare när vi såg att utbildningsnivån bland de anställda på diamantfabriken var hög, säger Norberg.

Nu har det gått ett tag sedan den här dystra verkligheten var ett faktum. Och mycket har hänt sedan dess på jobbfronten i kommunen.

Hör Olof berätta vad som hänt med de förre detta anställda vid fabriken, vad som hände med familjen och hur planerna kring Norrbotniabanan kan påverka både Olof själv och samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista