Carola Larsson
Carola Larsson som är press och informationsansvarig på Arbetsförmedlingen. Foto: Jesper Nilsson/SR

En glödhet arbetsmarknad med rekryteringsproblem

2:21 min

Under onsdagen höll Arbetsförmedlingen i Västerbotten seminarium om arbetsmarknaden i länet. De drygt 500 intervjuer som arbetsförmedlingen gjort med arbetsgivare i länet visade en positiv framtid.

Arbetsmarknaden beskrevs som glödhet av Arbetsförmedlingen, det fanns dock problem rekryteringen av speciella yrken såsom läkare, lärare och sjuksköterskor.

– Vi måste titta på kompetens på ett bättre sätt. Vi kanske måste kolla om en del arbetsuppgifter kan utföras av andra personer med annan kompetens, säger Carola Larsson som är press och informationsansvarig på Arbetsförmedlingen.

Ett exempel som togs upp var Nordmaling kommun som anställer undersköterskor och boendehandledare som även ska kunna släcka bränder.

– Vi har sedan två år tillbaka satt ut i jobbannonser att vi vill ha personer som även kan jobba som deltidsbrandmän. Det har fungerat bra. Jag tror det är framtiden för mindre kommuner, säger Alexandra Häggqvist personalstrateg på Nordmaling kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista