David Feltenius och en bild på en skylt där det står "Vindeln kommun"
David Feltenius analyserar lokalpolitiken i Vindeln. Foto: Markus Åkebo/Sveriges Radio och Per-Gunnar Eriksson/Sveriges Radio
Valet 2018 i Västerbotten

David Feltenius om Vindeln: Dystra ekonomiska prognoser inför valet

5:05 min

Hur är det med det politiska läget i Vindeln? Vad hände i valet 2014? Vad har hänt sedan dess? Statsvetaren David Feltenius analyserar lokalpolitiken i Vindeln.

Tittar man på valet till kommunfullmäktige 2014, och jämför det med valet 2010 så kan man konstatera att det var rätt små förändringar i Vindelns kommun.

– 2014 blev det ett Socialdemokratiskt styre tillsammans med Vänsterpartiet, säger David Feltenius.

Som jag ser det finns det en dominerade fråga i Vindeln nu, och det har att göra med ekonomin i kommunen.

Partierna i Vindeln går in i valrörelsen med en rätt dyster prognos gällande ekonomin.

– Prognosen för 2018 är att man kommer att göra ett litet underskott på några miljoner, men prognosen för 2019 ser då desto dystrare ut. Här saknas det 27 miljoner kronor, säger David Feltenius.

Det var rätt jämt mellan blocken i valet 2014, och David Feltenius tror att årets val kommer att bli en riktig nagelbitare.

– Helt avgörande för valresultatet är hur partierna förmår att leverera svar på hur ekonomin ska bli bättre för kommunens verksamheter, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista