Ulrika Cassel vill att psykisk hälsa ska prioriteras i politiken.
Ulrika Cassel vill att psykisk hälsa ska prioriteras i politiken. Foto: Madeleine Harrati/SR
Valet 2018 i Västerbotten

Ulrika vill att politiken ska handla mer om psykisk ohälsa

5:51 min

Ulrika Cassel är kursföreståndare på utbildningen "Kraft och balans" vid Vindelns folkhögskola. Hon vill att fler politiker ska prata mer om hur vi mår i samhället idag.

Just idag händer inte mycket på folkhögskolan i Vindeln. De flesta kursdeltagarna har tagit sommarlov och kvar är administrativa uppgifter för lärare och föreståndare. 

– Våra deltagare tog examen den 25:e maj, så nu är det lugnt på skolan under sommaren, säger Ulrika Cassel. 

Ulrika jobbar med en kurs på folkhögskolan där utbildningen bygger på den senaste forskningen kring stress och återhämtning. Tanken är att personer som någon gång blivit utbrända ska få en chans att återvända till yrkeslivet genom träning, samtalsterapi och sjukgymnastik varvat med teori. 

Det kan vara läkande att vara i ett sammanhang där man känner igen sig i varandra.

– Vi använder metoder som vi vet sänker stress, som till exempel mindfulness. Det kan vara läkande att vara i ett sammanhang där man känner igen sig i varandra, säger hon. 

Vilka erfarenheter har era deltagare? 

– Många kommer från en pressad arbetssituation, där man jobbat för hårt, för mycket och för länge, säger hon. 

Ulrika har hittat sitt kall i att hjälpa andra med det hon själv upplevt. Hon jobbade tidigare på ett flygbolag i samma veva som flygkrascherna den 11 september inträffade i USA.

– Branschen blev sig inte lik efter det här. Jag utvecklades en yrkesrelaterad stress och fick panikångestattacker. Det var en tydlig väckarklocka för mig för att se över mitt liv, berättar hon. 

Hon vill att politikerna i både Vindeln och Sverige i stort ska prata mer om psykisk ohälsa och hur vi egentligen mår inför valet 2018. 

– Vi har haft en dialog med politikerna i Vindeln om att förebygga och ta ansvar i god tid. Vi vill kunna vara en nyckel till förebyggande åtgärder i kommunen. I och med detta tycker jag att kommunen tar en del av sitt ansvar, säger Ulrika. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista