Polisman öppnar polisbil.
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Polisförbundet: Det brottsförebyggande arbetet får stryka på foten

3:31 min

Att förebygga brott hamnar långt ner i prioriteringen när polisen ska lösa sina uppgifter med för få antal poliser. Det menar Polisförbundets ordförande i region Nord, Johan Claesson.

Sveriges Radios Ekot har granskat antalet områdespoliser, som just jobbar förebyggande, i hela landet och där hamnar region Nord i botten.

Områdespoliserna kom till för tre år sedan när landets alla polismyndigheter gjordes om till sju polisregioner och det är upp till varje region att bestämma hur många områdespoliser det ska vara. 

I polisregion Nord finns bara 37 områdespoliser, ungefär en polis per 24 200 invånare. Det kan jämföras med polisregion Syd som har 126 områdespoliser, ungefär en polis per 15 400 invånare.

Fackordföranden Johan Claesson, i Polisförbundet i region Nord, är inte överraskad och menar att det i själva verket är ännu mindre resurser som läggs på det förebyggande arbetet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista