Katrine Mattsson på sin byaväg genom Buberget
Katrine Mattsson på sin byaväg genom Buberget Foto: Karl-Johan Vannmoun
Tipsa P4 Västerbotten

Ilska i byn över förlorat driftstöd

1:38 min

Trots att vägföreningen i Buberget fått driftstöd från staten i flera år så dras det nu in. Vägen anses för kort, trots att det inte skett någon regelförändring.

Vägen genom byn Buberget i Vindelns kommun är 910 meter lång. I minst tio år har bybornas vägförening fått driftstöd från staten för att underhålla vägen, men nu verkar det vara slut på det. Och vägkostnaderan för de sju hushållen i byn ökar.

Vid en besiktning av vägen konstaterades att den var i gott skick, men för kort. Trafikverkets krav för att få driftstöd är cirka en kilometer. Vad cirka innebär, har bedömts olika i landet.

Fram tills nu har 910 meter räckt, men inte nu längre – trots att inga regler förändrats dras alltså stödet in.

Enligt Trafikverket kan det bero på att man numera ändrat sitt arbetssätt. Tanken med det nya arbetssättet är att utredningarna över vem som får stöd och inte ska bli mer likvärdiga, och därmed mer rättvisa.

Men Katrine Mattsson, boende i Buberget, tycker det är ett hån mot landsbygden och allt prata om att hela landet ska leva.

– Man pratar om att hela Sverige ska leva, men jag tycker det här är ett typexempel på hur man säger en sak men man handlar inte därefter, säger hon.

Stödet från staten är ca 17 000 kr. Även kommunen ger ett stöd på ca 20 procent, men det baseras på Trafikverket stöd, vilket nu innebär att även det kommunala stödet dras in.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".