Berth-Ove Lindström, expert på rovfåglar.
1 av 2
Berth-Ove Lindström. Foto: Ulf Larsson/Sveriges Radio.
Kungsörn hittad död 2
2 av 2
Trafikdödad kungsörn Foto: Polisen

Örnpåkörningar kan komma att polisanmälas

2:00 min

Den ideella organisationen Kungsörn Sverige har tröttnat på alla örnpåkörningar och hotar polisanmäla Trafikverket om ingen förbättring sker.

Över 100 örnar har dödats efter vägar och järnvägar i vinter. I en skrivelse till Trafikverket har organisationen Kungsörn Sverige krävt åtgärder för att minska påkörningarna.

– På kort sikt vill vi att kadaver som lockar till sig örnar inte ska få ligga utan snabbat fraktas bort. På lång sikt viltstängsel efter utsatta väga och järnvägar, säger Berth-Ove Lindström sitter i styrelsen för Kungsörn Sverige.

Den snörika vintern har gjort att ren, älg, rådjur och annat vilt sökt sig till vägar och järnvägar och trafikdödats. Kadavren har lockat till sig rovfåglar och rovdjur som sedan blir påkörda.

På Trafikverket säger man att man jobbar med problemen på kort och lång sikt.

– De kortsiktiga att frakta bort kadaver kan bli bättre till nästa år. Behovet av viltstängsel är runt 1 000 mil men de kommer att ta betydligt längre tid, säger Anders Sjölund nationell samordnare på Trafikverket.

Örnpåkörningar efter vägar och järnvägar är inget nytt problem. En utredning visar att det oftast är dom äldre könsmogna fåglarna som ska häcka som dödats. Att många och värdefulla fåglar dör har fått Kungsörn Sverige att tappa tålamodet.

– Nästa steg blir väl att polisanmäla Trafikverket. Dom har haft tid på sig att göra något år det här problemen. Händer inget i höst till kommande vinter får väl rättssystemet titta på det här, säger Berth-Ove Lindström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".