Idag är det årsdagen för det brutala trippelmordet på en mamma, en pappa och en son, i Åmsele.
Foto: PRESSENS BILD/TT

30 år sedan morden i Åmsele – ett nationellt trauma

4:51 min

Idag är det 30 år sedan trippelmorden i Åmsele inträffade. Händelsen skakade inte bara om den lilla byn, utan hela Sverige.

Den 3 juli 1988 sköt den då 23-åriga Juha Valjakkala ihjäl en hel familj i Åmsele.

Rättegången mot Juha Valjakkala och Marita Routalammi blev den mest bevakade i Umeå tingsrätts historia. Alla hade ögonen på det omskakande trippelmordet i Åmsele.

Det har varit en jobbig tid för Åmseleborna att försonas med sin historia. En historia som med jämna mellanrum tas upp i media.

Bertholof Brännström var en av reportrarna som var på plats vid rättegången.

– Man kan ju verkligen förstå att de människor vars grannar, eller släktingar mördades på det här brutala viset helst vill kunna sörja i fred, säger han.

Många minns det när årsdagen kommer. Som journalist tror jag inte att man har ett ansvar att låta bli att rapportera om det, utan däremot får man ju naturligtvis göra det med någon form av respekt.

En som arbetade med försoningsarbetet tillsammans med byborna efter morden var Marie-Louise Marsjögård. Hon arbetade som kyrkoherde i Åmsele.

Enligt Marie-Louise Marsjögård är det hela bearbetat och avklarat för Åmseleborna, men resten av Sverige – inklusive journalister – skulle behöva bearbeta det här och lägga det ifrån sig en gång för alla.

Bertholof Brännström håller inte riktigt med om det. 

– Man måste ju berätta om sånt som har skakat om och som har varit traumatiska händelser vid olika tillfällen. Det handlar ju mer om hur man gör det. Då ska det göras på ett respektfullt sätt, säger han.

Här kan du höra P3 Dokumentären Åmselemorden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista