Vattenfalls huvudkontor i Solna
Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Vanligare med elavbrott i norr – Vattenfall storsatsar på elnätet

1:36 min

Nu höjer Vattenfall investeringstakten i elnätet. Runt 20 miljarder satsas på att rusta upp elnät där behoven av förnyelse och utbyggnad fortfarande är stora.

De kommande åren planerar Vattenfall Eldistribution att satsa ungefär 4 000 kronor per kund och år på elnätet. Detta var VK först med att rapportera om.

I Åsele och Vilhelmina kommun handlar det om en omfattande modernisering av näten. Ledningssträckor ska kortas och nätet ska omformas för att ge möjlighet till omkoppling, vilket i sin tur leder till att långa avbrott kan förhindras.

– De vi ser nu är att vi har åldrande elnät, alldeles för många kunder i våra nät har avbrott, säger Eva Vitell, kund- och marknadschef på Vattenfall eldistrubition till P4 Västerbotten.

I länet planeras särskilt omfattande satsningar i Sorsele, Storuman och Vilhelmina.

Vattenfalls lokala elnät är uppdelat i två nätområden – Nord, med knappt 120 000 kunder, och Syd, med drygt 750 000 kunder. Antalet avbrott per kund var under 2017 mer än dubbelt så många i norr jämfört med söder.

Men efter flera år där skillnaderna i leveranssäkerhet varit stor mellan de två nätområdena, så minskade skillnaden under 2017. 

En bidragande orsak till detta är att ett omfattande investeringsprogram startade 2014 i nätområde Nord. Programmet omfattar 2,7 miljarder kronor och ska pågå fram till 2019.

Kan det norra elnätet bli lika bra som det södra nu?

– Investeringarna kommer att hjälpa till, men jag vågar inte lova att vi når hela vägen fram, säger Eva Vitell.

Planerade investeringar i länet 2018

  • Sorsele: 139,9 miljoner
  • Storuman: 135,5 miljoner
  • Vilhelmina: 134,3 miljoner
  • Åsele: 27,6 miljoner
  • Dorotea: 11,5 miljoner
  • Nordmaling: 8,4 miljoner
  • Bjurholm: 7,2 miljoner
  • Vännäs: 6,4 miljoner
  • Vindeln: 2,7 miljoner


(Tabellerna är inte en fullständig förteckning över alla projekt som genomförs i lokalnätet utan listar 
exempel på större, planerade projekt.)

Källa: Vattenfall Investeringsrapport 2018

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista