David Kroik
1 av 2
Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
En tårta med hundra ljus som tänds
2 av 2
Det är mycket vi kanske inte vet om personnumret Foto: Bertil Ericson/TT

Ingen tårta till samiska förskolebarn

1:38 min

Personalen på den samiska förskolan i Umeå fick inte beställa tårta på den samiska nationaldagen – det ansågs inte vara en tillräckligt speciell dag.

Sameradion berättade tidigare i veckan om hur kritik riktades mot cheferna för den samiska förskolan.

I en mejl-konversation mellan personalen och Umeå kommunen berättar personal på förskolan hur cheferna inte förstår den samiska kulturen och att de måste kämpa för var enda initiativ det vill ta.

Ett exempel är att personalen inte fick köpa en tårta till firandet av den samiska nationaldagen, med hänvisningen till att dagen inte ansågs speciell nog för att bryta det sockerförbud som råder.

För- och grundskolechefen Per Eklund säger att man haft inkörningsproblem eftersom samiska förskolan är relativ ny. Men att man nu för en bättre dialog och troligen kommer undvika liknade incidenter i framtiden.

David Kroik har sitt barn på förskolan, och han säger att det blivit bättre, men att det fortfarande finns en stelbentheten från kommuns sida över hur det samiska ska införlivas i förskolan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".