Den misstänkte 52-åriga mannen med försvarsadvokat Leif Silbersky
Den misstänkte 52-åriga mannen med försvarsadvokat Leif Silbersky. Foto: Karl-Johan Vannmoun/Sveriges Radio

Hovrätten skärper straffet för Berghemsmordet

1:10 min

Den 52-årige man som dömdes för att ha mördat en kvinna på Berghem i Umeå i höstas får skärpt straff efter att Hovrätten prövat fallet.

Det blev livstids fängelse för 52-åringen som mördade en kvinna på Berghem i Umeå. Hovrätten skärper alltså Tingsrättens dom – från 16-års fängelse till livstid.

Hovrätten har beaktat gärningen i sig, och kommit fram till att den kännetecknas av brutalitet och hänsynslöshet. De har också tagit fasta på den planläggning som gjorts inför den här gärningen.

Gärningen kännetecknas av brutalitet och hänsynslöshet.

– Sist och kanske inte minst har vi tittat på motivet för handlandet där vi sett ett ekonomiskt motiv och syfte med mordet, säger Olof Hellström är hovrättsråd på hovrätten för övre Norrland

Mannen dömdes i tingsrätten till 16 års fängelse, något både åklagaren och mannen överklagade.

Hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten, att mannen är skyldig till mordet, men de skärper straffet till livstids fängelse.

Försvarsadvokaten Leif Silbersky säger att man troligen kommer att överklaga domen till högsta domstolen.

– Jag utgår från att min huvudman vill det, men jag har inte haft kontakt med honom ännu, men eftersom han hävdar att han är oskyldigt indragen kommer vi med all sannolikhet att överklaga till Högsta domstolen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista