Lars-Erik Edlund, professor i nordiska språk vid Umeå Universitet
Lars-Erik Edlund, professor i nordiska språk vid Umeå Universitet. Foto: Elin Berge

Språkprofessorn: Lokala uttal av ortnamn är oftast det rätta

4:14 min

Person- och ortsnamn kan uttalas på olika sätt runtom i landet. Men vad är det egentligen som gäller? Lars-Erik Edlund, professor i nordiska språk vid Umeå Universitet, hjälper oss att reda ut.

Betoning på en eller två stavelser kan göra mycket hur vi uppfattar ett ortsnamn. Men vad är rätt och fel?

– Det som ansluter till uttalet i bygden och regionen är nog det jag skulle rekommendera, säger Lars-Erik Edlund.

Det är inget livsfarligt som sker om man skulle uttala det på fel sätt, men det är respektfullt att använda ett uttal som de lokala känner igen förstås.

Om du hör någon uttala ditt ortnamn fel behöver du inte ta det som en förolämpning. Lars-Erik Edlund menar istället att det är ett ypperligt tillfälle att lära personen hur orten uttalas.

– Man kan ju säga så att "här uppe heter det faktiskt Burträsk", då lär man ju dem någonting. Men jag har svårt att uppmana någon djupare moralisk indignation när någon säger fel, säger han.

Det är svårt att dra någon gräns för var i landet vi uttalar på olika sätt, det är oftast lokalt förankrat. Vad det gäller framför allt personnamn finns det dock en tendens att man i norr betonar första stavelsen, berättar Lars-Erik Edlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".