Entrén till polishögskolan Umeå universitet
1 av 2
Det kommer att finnas tomma platser på polishögskolan i Umeå när utbildningen börjar i höst. Foto: Simon Magnusson / Sveriges Radio
Lars Erik Lauritz, föreståndare på polisutbildningen i Umeå. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
2 av 2
Lars Erik Lauritz, föreståndare på polisutbildningen i Umeå. Foto: Arkivbild.

Svårt att fylla platserna på polisutbildningen inför höstens kursstart

1:34 min

Det råder brist på studenter till polisutbildningen vid Umeå universitet till terminsstarten i höst. Samtidigt så bli konkurrensen mellan Sveriges polishögskolor hårdare.

Utbildningen rymmer 225 platser men än så länge är det bara omkring hälften som är fyllda, detta trots att mängden antagna studenter ökat sedan i fjol. Lars Erik-Lauritz som är föreståndare på polisutbildningen, säger att man ännu inte vet säkert hur stora klasserna kommer att bli.

– Det är först vid kursstart som vi riktigt vet hur många studenter vi har men vi hoppas på att vi kommer ligga på ungefär 150 studenter när man räknar både campus-och distansutbildningen, säger Lars Erik Lauritz, föreståndare på polisutbildningen i Umeå. 

Även om söktrycket på polisutbildningar i Sverige har ökat så är det få som kommer in. Inför vårterminen 2018 var det 9000 som sökte men endast 1000 av dom levde upp till kraven för att bli poliser. För polisutbildningen i Umeås del har man inte lyckats att fylla antalet platser sedan de utökades till 225 stycken vintern 2017. Samtidigt så tillkommer det också två nya utbildningar i Malmö redan nästa år för att möta det ökande behovet av poliser i Sverige. Lars Erik-Lauritz ser det som ett steg i fel riktning.

– Det är en bakvänd ordning att vi har tomma platser och svara med att skapa ytterligare platser, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista