Samlad information om brandläget i Västerbotten

0:47 min

Här sammanfattar vi informationsläget om bränderna, varningar, uppmaningar från myndigheter och dylikt i Västerbotten. Texten uppdateras löpande.

* Måndag 30/7 07.30 Vännäs
De bränder som uppstod längs järnvägen i Vännäs i Lördags är sedan igår eftermiddag i princip helt släckta. Det var efter att det börjat slå gnistor från bromsarna på en godsvagn som det började brinna under lördagen. Som mest var det sju bränder samtidigt, men nu är bränderna alltså under kontroll. Markägarna sköter nu eftersläckningsarbetet.

* Uppdatering söndag 29/7 13.30 
Räddningsledare i beredskap Lars Kinnunen meddelar att branden är under kontroll och att den inte sprider sig utanför begränsningslinjerna.
Storleken på branden är svårt att uppskatta, men det ska fortfarande röra sig om brand på sju olika ställen längs med järnvägen mellan Vännäs och Stennäs.
Vädret är också gynnsamt, med låga temperaturer och regnskurar. Dock går åskan i området vilket oror då det kan leda till nya bränder. Släckningsarbetet kommer pågå hela dagen, men än vill inte räddningsledare inte säga att faran är över.

* Uppdatering söndag 29/7 10.50 
10 hemvärnssoldater med två bandvagnar har kommit för att hjälpa till med brandbekämpningen. Räddningsledningen är nu uppe i helikopter för att få en överblick över bränderna längs järnvägen.

* Uppdatering söndag 29/7 9.00: 
Räddningstjänsterna från flera kommuner arbetar fortfarande intensivt med att begränsa branden, som inte är under kontroll, även om läget förbättrats under natten. Det brinner på sju olika ställen längs järnvägen.

* Lördag 28/7 kl 19 Dorotea 
Larm om brand mellan Barnäs och Tvåtjärn. Räddningstjänst är på plats och har börjat släckningsarbetet. Området som brinner är cirka 20x40 meter. Det handlar både om lågor och glödbrand men en blötare terräng gör att det ser mer positivt ut när det gäller möjligheten att släcka. Oklart hur branden uppstått, meddelar Sandström, jourhavande i beredskap.

Lördag 28/7 från kl 17 och framåt i Vännäs
Det brinner på flera håll i Vännäs. Larm om rök och eldhärdar har kommit till SOS Alarm från Långnäs – Långtjärnen, Fäbokvarn, industriområdet i Vännäs, Brattby och från Berget i Vännäs. Bränderna förekommer främst längs järnvägen och har uppstått av att det blivit varmgång i bromsarna på en tågvagn med timmer. Gnistor har spridit sig och antänt gräs på flera platser, uppger Håkan Iseklint, brandkåren i Umeå, som bistår räddningstjänsten i Vännäs.

Räddningstjänsten arbetar för fullt för att släcka bränderna.

* Lördag 28/7 em länet
I Gladaberg är det för närvarande stopp för eventuella tåg för att Räddningstjänsten ska kunna arbeta obehindrat och för att inte fler brandhärdar ska uppstå. Larmen inkom mellan kl 16.30 och 17.00. Branden i Gladaberg är släckt.

Larm om gräsbrand inkom från Rundvik, Nordmaling vid halv fem-tiden. Den kunde släckas av privatpersoner och brandkåren gjorde enbart en efterkoll och la på skum på brandhärden.

* Lördag 28 juli kl. 13.20 Vinbäck, Vännäs
Larm om rökpelare i terrängen. Räddningstjänsten kunde med hjälp av drönare lokalisera branden som nu vattnats rejält. Här fanns inga öppna lågor, meddelar Lars Kinnunen, räddningsledare i beredskap. Markägare tar nu över efterbevakning.

* Fredag 27 juli 19:12, Stor-rödfisktjärnen och Vidmyrliden, Vindeln
Båda bränderna under kontroll och ska lämnas över till markägare under kvällen. Det var en helikopter som flög i området som upptäckte båda bränderna och kunde påbörja släckningsarbetete genom vattenbombning. – Det var bra gjort för det var långt för räddningstjänsten att åka, det tog fler timmar att hitta dit, säger räddningsledare i beredskap Christer Björkman.

* Fredag 27 juli 15:58 Stor-rödfisktjärnen, Vindeln
Larm om brand ca 5 kilometer ifrån branden i Vidmyrliden.

* Fredag 27 juli, 15:50: Skoträsket, Gargnäs, Sorsele kommun
– Skogsbranden är nu i princip släckt, säger Jan Hallin, räddningsledare i beredskap.
– Jag har bara inte fått in den slutliga avrapporteringen från styrkan, säger han.

* Fredag 27 juli, 15:27, Vidmyrliden, Vindeln
Larm om brand ute i terrängen

* Fredag 27 juli, 14.30: Skoträsket, Sorsele kommun
Det pågår en skogsbrand vid Skoträsket, Sorsele kommun. Räddningstjänsten kom till platsen vid 14.30.  – Enligt räddningstjänsten rör det sig inte om någon större brand. 
– Den är cirka 10 x 20 meter, säger Jan Hallin, räddningsledare i beredskap.

* Torsdag 26 juli, 22.40, Brattfors i Nordmaling
En brand uppstod på andra sidan Öreälven från Brattfors.

* Torsdag 26 juli, 17.21, Norditjärnsberget i Lycksele
Skogsbrand. Räddningtjänsten har släckt branden och lämnat över till markägarna.

* Torsdag 26 juli, 16.21, Skogsbrand i Gargnäs, Sorsele
Det brinner uppe på ett berg. Räddningstjänsten har släckt elden och lämnat över till markägarna.

* Torsdag 26 juli 14.00: Bilbrand i BjurholmVid lunchtid började en bil brinna i närheten av Storforsen. Det fanns risk att intilliggande skog skulle kunna fatta eld, men räddningstjänsten kunde släcka branden rätt snabbt. Ärendet är överlämnat till markägaren.

* Torsdag 26 juli 13.00: Rökutveckling i kök, Nordmaling
Strax efter klockan 12 larmades om rökutveckling i ett flerfamiljshus i Nordmaling. Grannar kunde bryta upp dörren och ta ut mat ur ugnen som var orsak till rökutvecklingen. Räddningstjänsten gjorde kontroll med värmekamera för att utesluta att eld hade spridit sig till köksfläkten.

* Torsdag 26 juli, totalt eldningsförbud i hela Västerbotten från och med 27 juli 
Från och med fredagen 27 juli råder totalt eldningsförbud i hela länet. All form av eldning är då förbjuden på alla platser utomhus, inklusive grillning på egen tomt. Förbudet gäller tills vidare.  

* Onsdag 25 juli, uppdatering Vindeln 22.50
Branden mellan Storsävarträsket och Lappsjön ska nu vara under kontroll. Vattenbombning sker fortfarande för att hålla en brandgata. Räddningstjänst och markägare finns på plats under natten.

* Onsdag 25 juli, kl 19.43 Dorotea
SOS får larm om kraftig rökutveckling och en grå rökpelare i området norr om Avaträsk, mellan Tvåtjärn och Barnäs. Räddningstjänsten sökte av området fram till 23, utan att hitta någon brand. Insatsen avslutades.

* Onsdag 25 juli, Lycksele
Gårdagens skogsbrand i Vänjaurbäck, Lycksele, har enligt Västerbottens-Kuriren blossat upp igen. Tre brandmän från Lycksele sägs befinna sig på plats tillsammans med skogsbolagets personal. Helikopter vattenbombar området. Räddningstjänsten är kvar på platsen där, men räknar med att lämna över till markägare under dagen (Fredag 27:e).

* Onsdag 25 juli, 19.03 Norsjö
Larm om rök längs Skellefteälven i Norsjö. Räddningstjänst är på väg.

* Onsdag 25 juli, uppdatering Vindeln 18.30
Det brinner fortfarande mellan Storsävarträsket och Lappvattnet. Räddningstjänst från Umeå, Botsmark och Sävar bekämpar elden. Vattenbombning utförs från helikopter.

* Onsdag 25 juli, 16.52 Boliden
Larm om rökpelare vid Fisktjärnliden, Åsträsk.

* Onsdag 25 juli, 16.46
Larm om rökpelare vid Lundnäs.

* Onsdag 25 juli, 15.59 Vindeln
Vid 15–tiden fick räddningstjänsten i Vindeln in ett larm om en brand i Gåstjärnen/Tällberget. Räddningstjänsten har varit på plats och släkt branden. En vattenbil från Lycksele kommun ska bevattna området för säkerhets skull. Efterbevakning ska skötas av markägaren. 

* Onsdag 25 juli, 13.50 SMHI-varning: kraftig åska över inlandet 
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kraftig åska i Västerbottens inland. Under onsdagseftermiddagen och onsdagskvällen passerar kraftiga regn- och åskskurar österut. Hårda vindbyar och regnmängder kan komma i samband med åskskurar. 

* Onsdag 25 juli, 13.00 Vilhelmina 
Vid ett-tiden fick räddningstjänsten larm om en brand i Saxnäs i Vilhelmina kommun. En blixt slog ner i närheten av ett hus och följde kabelledningen in i huset. Elektronik förstördes, men ingen eld uppstod. Räddningstjänsten lämnade platsen efter en noggrann besiktning. 

* Onsdag 25 juli, 16.39, Vindeln 
Strax innan klockan tolv larmades det om en brand i Lappsjön i Vindelns kommun. Räddningstjänstens brandflygplan har lokaliserat. Branden var till en början 50 gånger 50 meter stor. Vid 16.30–tiden var branden 300 gånger 50 meter stor. En helikopter från ett privat företag i Umeå vattenbombar branden just nu. 

* Onsdag 25 juli, 11.00, Vännäs 
En privatperson upptäckte en mindre brand i Vännäs mellan Harrselefors och Sarsöliden. Branden spred sig efter diket mot ett hygge. Men tack vare privatpersonen som påbörjade släkningsarbetet med en pulversläkare samtidigt som han larmade SOS lyckades han släcka branden innan den spred sig.

* Tisdag 24 juli, 21.00 Stalon, Vilhelmina
En person har larmat om en rökpelare. Räddningstjänsten kan ännu inte bekräfta brand men är på väg till platsen. Uppdraget avslutades under kvällen, ingen brand hittades.

* Tisdag 24 juli, 17.40 Lycksele, Miehtjavrrie
Larm om skogsbrand inkom till SOS Alarm 17.37. Räddningstjänsten är på plats med helikopter. Efterbevakning kommer att göras av skogsbolaget under natten.

* Tisdag 24 juli, 16.40 Skogsbrand i Boliden
– Det är ett område på cirka 150 x 40 meter som brinner Öster om Bjurvattnet, berättar jourhavande brandmästare i Skellefteå. Branden är släckt och efterbevakning sköts av markägaren.

* Tisdag 24 juli, 16.25, Lycksele/Åsele
En skogsbrand uppstod i Tornliden nära Vänjaurbäck mellan Lycksele och Åsele. Ett område på ungefär 200x 200 meter brinner. Räddningstjänsten är på plats med helikopter och stannar över natten för efterbevakning.

* Måndag 23 juli, 21.00, Storumans kommun 
SOS Alarm fick vid 19.30-tiden på måndagen ett larm om brand vid hängbron och byastugan i Kaskeloukt, Storuman. Det var en gammal majbrasa som fattat eld. Branden är nu släckt.

* Måndag 23 juli, 18.28 Dalfors, Bullmark
En brand uppstod i en ladugård i Dalfors, nära Bullmark. Räddningstjänsten kallades till platsen men när de anlände hade husägaren lyckats släcka branden och brandmännen utförde en efterkontroll.

* Måndag 23 juli, 16.00: Vindelns kommun 
En blixt slog ned i ett träd vid Kulbäcksliden, väster om Vindeln, och startade en mindre brand som nu slocknat. Räddningstjänst har varit på plats och konstaterat att branden slocknat av sig själv. 

* Söndag 22 juli, 21.00: Vindelns kommun
Det var blixten som slagit ned i ett träd vid Kussjön där det börjat brinna. En räddningsstyrka från Åmsele var snabbt på plats och kund släcka elden.

* Söndag 22 juli, 17.52: Vindelns kommun
Det har inkommit ett larm om en mindre brand öster om Kussjön i Vindelns kommun. Enligt larmet ska det vara en yta på omkring fem kvadratmeter som brinner. Räddningstjänsten är på väg till platsen. 

* Söndag 22 juli, 15.56: Vindelns kommun 
Räddningstjänsten har sökt efter branden kring området kring Nybränna men inte kunnat hitta någon brand. Räddningsstyrkan som skickades ut är nu på väg från platsen.  

* Söndag 22 juli, 14.46
Räddningstjänsten uppger att det inte har utvecklats någon brand i Kullsjö i Vindelns kommun trots tidigare larm.

* Söndag 22 juli, 14.45
Det har inkommit ett larm om en gräsbrand längs väg 699 när Nybränna i Vindelns kommun. Hur stor branden är eller vad som har orsakat den är okänt. Räddningstjänsten är på väg till platsen. 

* Söndag 22 juli, 14.45
Räddningstjänsten har nu släckt skogsbranden vid Tannbäcken nära Lycksele flygplats. Man har nu lämnat över till markägaren som sköter eftersläckningsarbetet.

* Söndag 22 juli, 13.44
En gräsbrand har uppstått vid Kullsjö i Vindeln. Rökutveckling har synts från andra sidan sjön, det ryker kraftigt efter åska.

* Söndag 22 juli, 13.37
Ett blixtnedslag har orsakat en skogsbrand vid Tannbäcken nära Lycksele flygplats. Brandområdet ska vara cirka tio gånger tio meter. Räddningstjänsten är på väg.

* Söndag 22 juli, 12.07
En skogsbrand har brutit ut vid Gissträsk i Norsjö. Blixten slog ned i ett träd 10 meter från Gissträskvägen i höjd med Gissträsk. Brandområdet var cirka tre gånger tre meter. Räddningstjänsten har släckt branden.

* Söndag 22 juli, 08.12
I samma stund som tidigare inlägg skrivs så slår blixten ner i ett hus i Stöcke. Blixten träffade ett teleuttag på husets gavel. Räddningstjänsten är på plats. Ingen brand, men det ryker. Man har läget under kontroll. En äldre dam befann sig i huset, hon har tagit omhand av släktingar. Huset kommer sannolikt inte att bli så skadat att det inte går att bo i.

* Söndag 22 juli, 08.12
Natten har varit lugn, inga nya bränder har rapporterats.

* Söndag 22 juli,  00.25
Branden i Stöcke är under kontroll.

* Lördag 21 juli, 23.40
Ett larm om en gräsbrand i Stöcke söder om Umeå inkommer. Branden är intensiv och sprider sig snabbt.

* Lördag 21 juli, 21.29 Storuman
En brand vid Buktesbäcken nära Ersnäs vid E12 är släckt.
En glödbrand i ett hus i Västansjö släcktes av personer på plats.

* Lördag 21 juli, 21.26 Lycksele
En brand i Ruskliden är släckt och efterbevakning pågår.

* Lördag 21 juli, 21.25 Sorsele
Brand vid Rörmyran är släckt och efterbevakning pågår.

* Lördag 21 juli, 21.20 Umeå
Larm om brand i Hörnefors, mot Gräsmyr, inkom under dagen till SOS Alarm. Branden är nu släkt och markägaren tar över bevakningen.

Ett blixtnedslag på högsta punkten på Vallberget i Tavelsjö orsakade en mindre brand. Bevakning av markägare.

* Lördag 21 juli, 21.00 Västerbotten
Nu slutar P4 Västerbottens extrasändningar om bränderna i Nordmaling för ikväll. Ordinarie nyhetssändningar återupptas imorgon klockan 08.30. 

* Lördag 21 juli, 20.30 Nordmaling:
I Nordmaling inkom totalt elva larm om bränder under eftermiddagen och kvällen. Där ska nu alla bränder antingen vara släckta eller under kontroll och markägarna tar nu över för efterbevakning. Vid samtliga bränder uppstod enbart materiella skador.

* Lördag 21 juli, 19.00 Nordmaling
Viktigt meddelande till allmänheten i Rundvik, Nordmalings kommun, gäller inte längre.

Branden i Olofsfors, vid NCC kross är släckt.
Likaså branden i Baggård.
I Aspeå vattenbombar man branden.

*Lördag 21 juli, 16.35 Flera Orter:
Branden i Gräsmyr i Nordmalings kommun är släckt. Branden i Baggård, i Nordmalings kommun pågår fortfarande. Hemvärn och brandkår jobbar i området.

* Lördag 21 juli, 16.35: Branden i Olofsfors:
Branden i anslutning till NCC kross vid Olofsfors sprider sig och Räddningstjänsten ha kallat på helikopter. Civila tankbilar finns på plats. 

* Lördag 21 juli, 16.30: VMA Utfärdat: 
Viktigt meddelande till allmänheten i Rundvik, Nordmalings kommun:  Det brinner i skog och mark och röken sprider sig ner mot Rödvikens camping och Rundviks samhälle. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. 

*Lördag 21 juli, 16.20:
Branden i Flurkmark är avslutad.

*Lördag 21 juli, 15.30: Branden i Storuman:
Branden har spridit sig och omfattar nu cirka 400x400 meter strax utanför Ersmark vid Buktesbäcken. Branden är begränsad men ännu inte helt under kontroll. Räddningstjänst räknar dock med att ha branden under kontroll ganska snart om väderförhållandena håller i sig.

*Lördag 21 juli, 15.00: Det inkommer fler larm om bränder i Vännäs och Nordmalings kommuner. I Nordmaling larmas det om bränder på platser som Bagggård, Storrisberget och Arvidsmyrorna. Det brinner också i Hössjö i Vännäs kommun och i Kasamark i Umeå kommun. Samtliga bränder ska vara orsakade av blixten som slagit ner.

* Lördag 21 juli, 14.20
En rad nya bränder har uppstått. Det brinner vid Skavdal i Vännäs. Branden är orsakad av en blixt som slagit ner. En gräsbrand har uppstått i Olofsfors i Nordmaling, nära E4:an vid avfarten mot Rödviken.

* Lördag 21 juli, 13.40: flera orterKlockan 13.26 larmade SOS Alarm om en ny skogsbrand i Nordmaling i orterna Ledusjö och Baggård. Strax därefter vid klockan 13.30 inkom ett larm om en skogsbrand i Flurkmark norr om Umeå. Blixten ska ha slagit ner på en fotbollsplan i Flurkmark där det börjat brinna. Det var en liten yta som brann  och markägaren kunde själv få kontroll på branden.  

Sedan uppstod det också ytterligare en brand i Långviksvallen i Umeå kommun. Enligt uppgift från SOS-alarm så är brinner det precis bredvid Tavelsjön. Räddningsstyrkor från Tavelsjö är på väg till platsen för att undersöka vad som hänt. 

– Vi vet väldigt lite om det i nuläget, det larmades om att man såg rök så vi misstänker att det kan vara samma brand som i Flurkmark, säger Yngve Andersson på räddningstjänsten i Umeå.

* Lördag 21 juli, 13.40
En brand uppstod idag i närheten av E12:an vid Ersmark norr om Storuman. Det är ett hygge på ungefär 100x200 meter som brinner. Räddningstjänsten tror att det förmodligen är åskan som startat branden. Terrängen är stenig och svår att röra sig i och allmänheten hjälper till med båt bland annat. Just nu är det måttliga vindar och man kan inte ge någon prognos. Vi uppdaterar hemsidan med hur händelserna utvecklas.

* Lördag 21 juli, 12.45, branden i Tallberg/Högbränna
Räddningstjänsten kommer att träffa berörda markägare idag. Beslut om när markägarna kan ta över är ännu inte klart.

* Lördag 21 juli, 08.00, branden i Tallberg/Högbränna
Räddningstjänsten fortsätter spola vatten kring brandområdet. Spridningsrisken är just nu liten. Det är ännu oklart när markägarna kan ta över eftersläckningsarbetet.

* Fredag 20 juli, 21.45 branden i Tallberg/Högbränna.
Branden är släckt. Räddningstjänsten jobbar nu med eftersläckningsarbete för att släcka ner eventuella glödbränner som uppstår.  

Vi försöker ta allt som kommer upp och säkra alla flanker. Läget som det ser ut just nu är lugnt men det finns risk att elden blossar upp på nytt om det blir kraftig blåst, säger Conny Eriksson, insatsledare på plats. 

* Fredag 20 juli, 17.00 branden i Tallberg/Högbränna. 
Branden i pågår fortfarande men läget ser bättre ut. Räddningstjänsten bedömer nu att man inte behöver använda helikopter utan kan bekämpa branden på marken. Man har också lyckats hålla elden inom de utsatta begränsningsramarna. Enligt insatsledare Lars Kinnunen så borde man kunna lämna över till markägaren någon gång under morgondagen.   

* Fredag 20 juli, 16.45 brand i Dorotea kommun 
Ett larm inkom på eftermiddagen om en brand i Avaträsk, Dorotea kommun. Räddningstjänst uppger att det var privatpersoner som upptäckte branden och försökt släcka den på egen hand, men konstaterat att hjälpt behövdes. Räddningstjänst är på väg till platsen. 

* Fredag 20 juli, 15.30: Mindre skogsbrand i Lycksele kommun
Räddningstjänsten fick larm en mindre skogsbrand öster om Rödingträsket.
– Det är en gammal brand som har blossat upp igen. Vi fick larm från brandflyget att det var ungefär 3 x 25 meter som det rykte ifrån. Personalen åkte dit och spolade på vatten på den lilla branden som mest bestod av rök. Vi har lämnat över efterbevakningen till markägaren, säger Ulf Lundström, räddningschef i beredskap.

* Fredag 20 juli, 10.10: VMA upphör
Nu kan de som evakuerats från Tallberg och Högbränna återvända till sina bostäder. Det VMA (viktigt meddelande till allmänheten) som räddningschefen i Nordmaling utfärdade i onsdags har upphört.

– Som det är nu ser jag ingen anledning att hålla folk från sina hem. Vi har i stort sett kommit runt Glödberget, så vi säkrar med vatten det som faller ned. Jag tycker vi har det hyfsat under kontroll nu, säger Lars Kinnunen, räddningschef i beredskap i Nordmaling.

Vattenbombning med helikopter kommer att påbörjas på förmiddagen.

Nu gäller inte heller uppmaningen till folk i närområdet att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

* Fredag 20 juli, morgon: Anlagda småbränder släckta i Skellefteå under natten
Räddningstjänst och polis i Skellefteå fick i natt rycka ut på två bränder som startat nästan samtidigt. Den första branden uppstod i en container och den andra i ett båthus. Räddningstjänsten kunde släcka bränderna och polisen har gripit två personer, en man i 25-årsåldernoch en kvinna i 20-årsåldern som skäligen misstänkta för att ha anlagt bränderna.

* Läget för branden i Tallberg/Högbränna, Nordmalings kommun, oförändrat sen igår kväll 

* Brand släckt på restaurang i Umeå under torsdagskvällen 
Under torsdagskvällen ryckte räddningstjänsten i Umeå ut till en restaurang på Vasaplan i centrala Umeå.
Det hade börjat brinna i köket och elden spred sig till ventilationssystemet.
Elden kunde snabbt släckas av räddningstjänsten.

* Skellefteå skickar tio brandmän till Norrbotten 
Igår kväll togs beslutet att tio brandmän från Skellefteå ska skickas till Norrbotten för att hjälpa till att bekämpa bränderna i Gällivare och Jokkmokk. Exakt var brandmännen ska sättas in bestäms under morgonen.

* Torsdag 19 juli, Kväll:  
P4 Västerbotten avslutar sin rapportering om bränderna i länet för ikväll. Läget kommer att uppdateras löpande under morgonen och ordinarie nyhetssändningar börjar som vanligt klockan 06.30 i morgon.  

* Torsdag 19 juli, 23.00: branden i Tallberg/Högbränna, Nordmalings kommun.  
Kurt Byström som är insatsledare på plats beskriver läget inför natten som att det går åt rätt håll. Samtidigt tror han inte att man kommer att få kontroll över branden under natten. Den stora utmaningen är att försöka hålla ner elden och stabilisera situationen tills att temperaturerna stiger på nytt imorgon. Räddningstjänstens förhoppning är att man ska få branden under kontroll under morgondagen.  

* Torsdag 19 juli, 20.00: branden i Tallberg/Högbränna, Nordmalings kommun. Insatsledare Lars Kinnunen beskriver en oförändrad situation där man har en svår terräng som gör det svårt att släcka elden längs Glödberget. Samtidigt säger han att man har lyckats ringa in branden och därmed också till viss del begränsat spridningen av elden. Extra personal från Hemvärnet har också anlänt till platsen. 

* Torsdag 19 juli, 19.00: Småbränder i Brån och Gräsmyr
Vid 16-tiden idag så kom det in larm om två bränder i Brån i Vännäs och i Gräsmyr i Nordmalings kommun på gränsen till Vännäs kommun. Båda bränderna vara små och räddningstjänsten kunde släcka dem snabbt: Uppskattningsvis var det 20 x 20 meter som brann vid båda platserna. Det rapporterar Conny Eriksson, räddningschef i Vännäs.

* Torsdag 19 juli, 17.00 Skogsbranden vid Korptjärnen i Norsjö kommun är släckt 
Branden som tidigare under eftermiddagen bröt ut vid Korptjärnen i Norsjö, en och en halv mil söder om Bastuträsk, är nu släckt, uppger insatsledare på räddningstjänsten, Nils Boman. Personal från Norsjö, Burträsk, Skellefteå och Kalvträsk jobbade tillsammans med att släcka branden. De stannar kvar för efterbevakning tills dess att markägaren är på plats. Branden var ungefär 150 x 70 meter. Nils Boman bedömer risken just nu som låg att den blossar upp igen, eftersom det just nu är lite vind. 

* Torsdag 19 juli, 16.10, branden i Tallberg/Högbränna, Nordmalings kommun
Branden är fortfarande inte under kontroll. Elden vandrar utför en brant del av Glödberget mot en granskog, och det beskrivs av räddningschef Lars Kinnunen som den kritiska punkten just nu och innefattar cirka 300 kvadratmeter.  Kinnunen tror inte att de får kontroll på branden under eftermiddagen. Han säger att det nu gäller att stoppa elden från att sprida sig under kvällen och natten, så man kan släcka kanterna. Evakueringarna av Tallberg och Högbränna kvarstår förmodligen under natten, uppger räddningschefen. 

Igår begärdes en till helikopter, men helikopterföraren på plats är osäker på om det går att manövrera två helikoptrar på luftutrymmet. 

* Torsdag 19 juli, 14.50, brand i Åsele kommun är släckt
En brand utbröt vid 14-tiden på torsdagseftermiddagen vid Stamsjöbadet i Åsele. Räddningstjänsten var snabbt på plats och kunde släcka elden. Enligt räddningstjänsten orsakades branden av ett blixtnedslag.

* Torsdag 19 juli, 13.00 branden i Bjurholms kommun är släckt
Branden i Johanneslund, mellan Bjurholm och Östra strömåker, är släckt. 
Strax efter 12 inkom ett larm om en brand vid väg 92 i Bjurholm, mellan Bjurholm och Östra strömåker. Det är några mil norr om branden vid Tallberg/Högbränna i Nordmalings kommun. Räddningstjänsten i Bjurholm har varit på platsen och branden är släckt. Räddningstjänsten återgår nu till branden i Tallberg.


Uppdatering, torsdag 19 juli morgon:
Branden i Nordmalings kommun
Branden mellan Högbränna och Tallberg, mellan Bjurholm och Nordmaling, startade natten till igår. Den är ännu ej under kontroll, och är ungefär 1000 x 1000 meter stor. Inga hus uppges ha skadats av branden. Högbränna och Tallberg evakuerades av polis igår, och förblir evakuerade åtminstone under torsdagen. 

Vattenbombningen med helikopter har återupptagits under morgonen efter en natts vila. Under morgonen och dagen byts räddningstjänstens och brandkårens personal ut. 

Under natten har släckarna på plats lyckats minska branden något, men räddningsledaren är orolig för att branden blossar upp mer igen när temperaturen stiger och om vinden återtar i styrka under dagen. 

* Branden i Vindelns kommun
Vid 23-tiden igår fick räddningstjänsten kontroll över branden i Skivsjö i Vindelns kommun. Fem hemvärnssoldater har under natten jobbat tillsammans med räddningstjänsten för att säkra det sista av branden.

Under morgonen och dagen fortsätter småbränder att släckas i området för att försäkra sig om att branden inte blossar upp igen.

Även i Vindel är man oroad över värmen och den eventuella blåsten som kommer under dagen.

* Branden i Storumans kommun
Tidigt i morse avslutades släckningsarbetet mellan Forsvik och Nysele. Markägare vaktar nu brandområdet.

Under onsdagseftermiddagen blossade det upp en brand i Storumans kommun mellan Forsvik och Nysele. Ett område på 150 hektar brann. Femton brandmän från räddningstjänsten tillsammans med en helikopter jobbade med att släcka branden under natten. Vattenbombningarna hade god effekt, och vid 05:00 avlutade man insatsen och markägarna tog över. Nu vaktas branden av markägarna tillsvidare.

* Totalt eldningsförbud i hela Västerbotten
Det råder totalt eldningsförbud i hela länet. All form av eldning är förbjuden på alla platser utomhus, inklusive grillning på egen tomt. Förbudet gäller tills vidare.  

* Brandrisk i hela Västerbotten
SMHI uppger att risken för bränder i skog och mark är stor, mycket stor eller extremt stor i hela länet. 

* Ring ej 112 för branddoft
SOS Alarm uppmanar att inte ringa 112 om det inte är ett akut ärende. Lukten av brandrök kan sprida sig långt, och de får många samtal om just lukten av brandrök. Därför uppmanas folk att vända sig till nationella informationsnumret 113 13 för att lämna, och få, information om brandrökslukt, olyckor, eller kriser. Om du har ett akut ärende uppmanas du ringa 112. 

* Fredag 20 juli 09.05, Bevattningsförbud i Åsele, Vilhelmina, Robertsfors, Lycksele och Skellefteå
På grund av torkan råder bevattningsförbud i Åsele, Vilhelmina, Robertsfors, Lycksele och delar av Skellefteå kommun. Kontakta din kommun för detaljer. 


Texten uppdateras allt eftersom nya uppgifter kommer in.