Fyra personer runt en brasa
Trots eldningsförbudet satt bärplockarna runt öppen eld utanför Polaricas anläggning i Björksele. Foto: Privat

Bärplockare eldar trots förbud – nu införs nytt kontrakt

2:43 min

Alla Polaricas bärplockare måste skriva på ett kontrakt om eldningsförbudet. Den rutinen införs sedan ortsbor i Västerbotten slagit larm.

Roger Lundgren i Björksele blev vittne till hur en grupp bärplockare satt runt en öppen eld alldeles utanför Polaricas anläggning på orten.

– Det var inte ens en grillring, de eldade direkt på marken, berättar han.

Och i Degerön utanför Vindeln stötte Rebecca Sandström på en grupp plockare som satt runt en lägereld i skogen:

– Jag blev helt chockad och ringde polisen, men de hade inte möjlighet att åka ut. 

På sociala medier har många reagerat på att bärplockarna eldat trots den mycket stora brandrisken och ett totalt eldningsförbud.

– Det här måste Polarica ta ansvar för att stoppa, säger Roger Lundgren.

Både Polarica och det andra stora företaget i länet, Bothnia Bär, säger att de har varit noga med att informera alla plockare om brandrisken och eldningsförbudet.

– Vi har också skickat med dem särskilda flaskor med vatten som de ska lägga fimpar i, berättar Kjell Wännman som arbetar för Bothnia Bär.

Polaricas inköpsansvarige  Matti Sarala säger att företaget har gett särskild information om brandrisken inför den här säsongen, men efter larmen från Västerbotten införs nu en ny rutin:

– Alla plockare får ny information i små grupper, och de får också skriva på ett papper om att de har fått information och förstått den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista