Projektledaren Lars Vesterlund framför platsen som ska grävas ut.
1 av 2
Projektledaren Lars Vesterlund framför platsen som ska grävas ut. Foto: Tobias Poggats
Olle Andersson som äger en del av marken där undersökningen ska ske.
2 av 2
Olle Andersson som äger en del av marken där undersökningen ska ske. Foto: Tobias Poggats

Nu börjar undersökningen av den 400 år gamla marknadsplatsen

2:23 min

Muntlig tradition berättar om en marknadsplats som legat mitt i Granö för ungefär 400 år sedan. Nu har en Länsstyrelsen beviljat medel till en undersökning av platsen.

Olle Andersson som bor alldeles intill undersökningsområdet är nyfiken på vad de kommer hitta:

- Traditionen här i byn säger att någonstans här var marknadsplatsen. Man har ju hittat mynt och sen kritpipor på den här marken som nu ska grävas ut, berättar han. 

Vi står alldeles bredvid slänten med den lilla träddungen, vid sjungaregården i Granö, platsen som människor här har pekat ut som en gammal samisk marknadsplats. Det finns inga tydliga lämningar eller landmärken kvar, men muntlig tradition berättar att här har samer samlats för att betala skatt åt staten och byta varor, för ungefär 400 år sedan.

Länsstyrelsen har beviljat extra medel till undersökningen och projekledaren Lars Vesterlund har nu 150 000 kronor till ändamålet. Lars har fördjupat sig i historiska källor över platsen och berättar att här träffades samer från Åsele, Lycksele och Umeå för att handla och träffa överheten - eller staten två gånger per år. Men ingen officiell undersökning av platsen har gjorts - och det är där han vill vara med och fylla i luckorna i historieskrivningen.

- Jag hoppas på att man finner bevis på att det här har varit en marknadsplats, bevis på att det har varit en tingsplats, och också på att här har kyrkans män varit aktiva i kristnandet av samer. Allt det här som det som det har pratats om genom åren, att få bevis på att det här är verklighet, berättar Lars Vesterlund. 

Projektet börjar efter sommarsemestrarna, ska pågå fram till oktober nästa år, och ett område stort som två fotbollsplaner ska undersökas arkeologiskt och dokumenteras.

Markägarna omkring platsen kommer också påverkas av undersökningen, en av dem är Olle Andersson men han säger att det inte gör honom någonting - utan den viktiga vinsten blir att veta vad som egentligen hänt här vid Sjungaregården i Granö:

- Det ska bli kul att se om traditionen visar att det var rätt. Det ser jag verkligen fram emot, berättar han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".