Timmertrave. Foto Tommy Engman SR Västerbotten.

Professorn: "Skogsbränderna kunde ha varit värre

1:41 min

Just nu brinner drygt 25.000 hektar skog i Sverige. Men det kunde ha varit värre om vi inte skött skogen som vi gjort de senaste hundra åren, det menar Tomas Lundmark professorn vid SLU.

Skogsbränderna härjar i Sverige. Men tack vare den välskötta skogen så brinner det ändå förhållandevis ganska lite jämfört med förr i tiden.

– Det finns nästan ingen död skog i Sverige, det har vi rensat bort. Vi har friska unga träd. Innan vi rensade upp skogen så brann var 30:e år i Sverige, och då brann det tills det inte fanns kvar träd att brinna, säger Tomas Lundmark, professor vid Institutionen för skogens ekologi och skötsel Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Umeå.

I Kanada och Ryssland har man årligen problem med stora skogsbränder på grund av den ovårdade skogen.

– Men det hjälper ju inte en skogsägare som har 30 hektar nedbrunnen skog att säga att det kan brinna 300.000 hektar skog i Sibirien. Men man ska komma ihåg att det kan ha varit värre utan den vårdade skogen men dess stora vägnät, säger Tomas Lundmark.

Hör hela intervjun med professorn i klippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista