Blandskog, skog, tall, björk, gran
En blandskog består av både barr och lövträd. Foto: Jesper Nilsson, SR.

Blandskog kan förhindra framtida bränder

2:25 min

Att plantera in fler lövträd i barrskogen kan vara ett effektivt sett att minska skogsbränder i framtiden, det menar lektor Sven Olof Holm vid Umeå universitet.

Sven Olof Holm, lektor i ekologi vid Umeå universitet skrev tidigare i veckan en debattartikel om fördelarna med blandskog i Västerbottens-kuriren tidigare i veckan. En av fördelarna är brandskyddet enligt Holm.

– De har mycket mer vatten i sig än barrträd. Om man skulle blanda skogen mer skulle det vara svårare för bränderna att sprida sig. Det finns ju en anledning till att man planterade alla björkarna i Umeå efter stadsbranden 1888, säger Sven Olof Holm.

Men professor ekologi och skötsel vid SLU Tomas Lundmark, håller inte riktigt med. Han tror att planteringen av lövträd bara skulle ha marginell betydelse.

– Teoretisk har ju lövträd lite mer vatten i sig. I nån mening kan det kanske ha nån nytta. Men att blandskogsskötsel skulle ha nån större betydelse har jag svårt att se. Det bästa skyddet är en frisk skog utan döda träd, säger professor Tomas Lundmark vid SLU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".