DO i Skellefteå om anmälan

I går besökte DO, ombudsmannen mot etnisk diskriminering, representanter för den romska familj som anmält personal vid Skellefteå lasarett för kränkande behandling.

En gammal romsk kvinna vårdades på Skellefteå lasarett i januari i år, då händelsen inträffade. De anhöriga tyckte inte att personalen skötte kvinnans hygien, och en av de anhöriga säger att han vid ett tillfälle hörde hur personalen uttalade sig kränkande och nedlåtande om kvinnan.

Skellefteå Lasarett har fått svar på anmälan och förnekar att personalen har kränkt kvinnan.

Den här händelsen anmäldes till diskrimineringsombudsmannen och anmälaren säger att det kränkande samtalet spelades in på en mobiltelefon utan att personalen visste det.

I ett sådant här ärende där ord står mot ord skulle inspelningen på mobiltelefonen vara ett värdefullt bevis, men anmälaren vill än så länge inte spela upp inspelningen för DO.

- Anmälaren har upplevt det oerhört påfrestande att ha behövt exponera sin mor och de förhållanden som hon avled under så offentligt som det har skett, säger Katri Linna som är ombudsman mot etnisk diskriminering. Hon tycker att det anmälaren berättar är trovärdigt, men kan ännu inte bedöma om fallet är möjligt att driva juridiskt.

Reporter Magnus Bergner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".