ELIN SÖDERBERG riksdagskandidat för Miljöpartiet
1 av 2
Elin Söderberg riksdagskandidat för Miljöpartiet. Foto: Lari Honkanen / Sveriges Radio
Isak From (S). Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
2 av 2
Isak From, socialdemokrat samt riksdagsledamot. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Samers rätt till land och vatten het fråga

9:33 min

Vilket intresse ska gälla vid vindkraft eller gruvetableringar. Är det statens intresse av att bryta mineraler eller de renägande samernas?

Det råder en konflikt i regeringen alltså mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Kulturminister Alica Bah Kuhnke säger i Svenska Dagbladet att samernas rätt väger tyngre än gruvnäringen, något som näringsministern, Mikael Damberg Socialdemokraterna inte alls tycker. 
 
Isak From, Socialdemokrat samt riksdagsledamot och Elin Söderberg riksdagskandidat för Miljöpartiet pratade i P4 Västerbotten om frågan.

Elin Söderberg håller med sin partikollega Alice Bah Kuhnke i att samernas rätt till mark behöver stärkas.

– Självklart, jag tycker vi ska ratificera ILO 169, vi har gjort många steg på vägen I Sverige. Vi har antagit urfolksdeklarationen och urfolket samerna inskrivet i grundlagen och etablerat Sametinget i Sverige och jag ser en ratificiering av ILO 169 som ett naturligt nästa steg, säger Söderberg.

Isak From, Socialdemokrat samt riksdagsledamot, menar att om den här frågan hade varit lätt att lösa hade någon annan löst den för länge sen och att den sittande regeringen tagit många steg för att förbättra inflytandet från den samiska delen av befolkningen.

Samtalet i sin helhet går att höra i klippet som hör till artikeln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".