Tjuvarna gjorde ett stort hål i taket på ICA Torshallen i Järved i Örnsköldsvik. Foto: Peter Hansson/SR
ARKIVBILD. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio

Rififitjuvar greps på bar gärning i Uppsala

1:38 min

Polisen i Uppsala har gripit två män som sågat upp ett hål i taket i en Ica-butik för att komma åt i bankomaten i butiken. Liknande inbrott har drabbat en rad butiker längs norrlandskusten de senaste 14 dagarna.

Uppsala-polisen grep två män som brutit sig in i en Ica-butik i Flogsta i Uppsala under natten. De hade sågat upp ett hål i taket i ett försök att ta sig in i bankomaten i butiken.

Polisen ryckte ut efter att inbrottslarmet gått och upptäckte på plats två män som försökte gömma sig i butikstakets isolering, rapporterar P4 Uppland.

Det är samma typ av rififi-kupp som drabbat butiker längs norrlandskusten de senaste 14 dagarna.

Mönstret är tydligt: 

– Man har tagit sig in via tak i butiker och sen gått vidare in i värderum som har bankomater, säger Anders Norberg vid polisen i Umeå, till P4 Västerbotten. 
 
Det startade i Skellefteå den 27 juli med ett hål i taket på Åhsells möbler. Vidare hål i taket på Ica Maxi och Ica Kvantum Kronoparken i Umeå, och på Ica Maxi i Skellefteå.

Sen söderut, till Ica Maxi i Birsta i Sundsvall. Och sen inom loppet av fyra dagar liknande inbrott i Hudiksvall, Gävle, och Sandviken. Och så i natt i Uppsala där två män alltså greps.

Men har man fått tag på några pengar?

– Inte som vi har sett i alla fall. Jag har regelbunden kontakt med Bankomat AB och de har inte heller kunnat se att det försvunnit pengar, säger Anders Norberg.

Han fortsätter

– Sen har vi väl hittat vissa spår på brottsplatsen som tyder på att det är samma gärningsmän. Mycket hänger ju på att vi kan binda ihop personerna till de spår vi har på brottsplatsen.

Vad är det för spår?

– Det vill jag inte berätta i dagsläget. Det får vänta tills längre fram i utredningen, säger Anders Norberg.

Polisen utreder nu alltså om det är samma personer som genomfört alla rififikupperna, som det brukar kallas när man gör inbrott genom taket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".