Bensinmack
1 av 2
I måndags var bensinpriset högre än någonsin. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Jimmy Lindström, ekonom Handelsbanken
2 av 2
Jimmy Lindström är ekonomisk rådgivare. Foto: Mikael Hermansson/Sveriges Radio

Rekordhöga bensinpriser kan få konsekvenser i vardagen

1:26 min

Priset för 95-oktanig bensin slog i taket i måndags och landade på hela 16 kronor och 26 öre. Det är ett rekordhögt pris – vilket kan göra stor skillnad i Västerbottningarnas plånböcker, menar ekonomen Jimmy Lindström.

– Man kanske måste dra ner på någonting annat. Ett par kronor upp nu innebär att det kostar 1000 kronor att tanka bilen istället för 800 kronor som det gjorde för något år sedan, säger Jimmy Lindström som är ekonomisk rådgivare på Handelsbanken i Umeå.

Men redan i torsdags morse sänktes bensinpriset med 20 öre, vilket innebär att priset landar på cirka 16 kronor per liter. Men huruvida smärtgränsen är nådd eller inte är svårt att säga, förklarar Jimmy Lindström.

– Man får väl fråga sig "hur mycket man kan jag lägga och hur mycket vill jag lägga på bensin". Om jag måste tanka upp bilen för att ta mig till jobbet för att tjäna pengar är nog smärtgränsen ganska hög.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".