Dorotea satsar mest i landet på skolmaten

Dorotea lägger ner mest pengar på skolmat i hela landet, 7.310 kr per elev och år.
Rikssnittet är 4000 kr per elev och år.
Men det är stora skillnader mellan kommunerna.

Dorotea toppar alltså med drygt 7.310 krper elev medan Svedala i Skåne ligger i botten med 2.110 kr per elev. Siffrorna har tagits fram av organisationen Skolmatens vänner.

I Västerbotten ligger Vännäs i botten. Vännäs satsar 3.890 kronor per elev på skolmaten, strax under riksgenomsnittet.

I uppgifterna om skolmaten ingår kostnader för livsmedel, personal, transporter och övriga förnödenheter.

-Vi anser att det är väl placerade pengar, säger Mats-Erik Westerlund, Dorotea kommunlista och kommunstyrelsens ordförande i Dorotea.
-Vi har lagt en budget som möjliggör en hög kvalitetet på skolmaten, säger han.

- Och vi har även satsat på lokala inköp, säger han.

Det finns även andra orsaker till att skolmaten kostar mer i Dorotea än i andra kommuner. Med små skolor som till exempel Risbäcks skola med bara 26 elever blir skolmaten dyrare. Ett minskat elevunderlag under förra året är också en orsak.
-Vi minskade från förra året med 20 procent och det finns en viss tröghet i att hantera personal. Vi kommer att minska personalstyrkan, men vi anser att skolmåltiderna har flera funktioner. Inte bara att eleverna ska ha mat. Det handlar också om den sociala fostran som man utövar just under skolmåltiderna, säger Mats-Erik Westerlund, till P4 Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".