P-medel ökar risk för könssjukdomar

Kvinnor som använder P-stav eller preventimedelsinjektioner får reaktioner som kan tyda på en ökad känslighet för infektioner. Forskaren Anna Ildgruber påpekar att det enda bra skyddet mot könssjukdomar är kondom. Lever man i ett stabilt förhållande kan man lugnt fortsätta med P-stav eller P-spruta.

Reaktioner som liknar dem vid en infektion - mängden vita blodkroppar i slidan ökar. Det här är resultaten av en studie som gjorts av forskaren och kvinnoläkaren Anna Ildgruber vid Umeå universitet. Den visar att det skilde sig tydligt från kvinnor som använder P-piller eller preventiv-metoder utan hormoner.

Studien har gjorts med stöd av Världshälsoorganisationen WHO och presenteras i en doktorsavhandling.

En ökad förekomst av vita blodkroppar skulle kunna betyda att kroppens försvar mot infektioner blir starkare. Men troligare är att kroppen har blivit mer försvarslös och därför signalerar att den behöver vita blodkroppar.

Det betyder i så fall också att kvinnor som använder de här preventivmetoderna blir sårbarare för könssjukdomar. Men ändå tycker inte Anna Ildgruben att kvinnor nu skall sluta med de här preventivmedlen.

- De fungerar ju utmärkt när det gäller skydd mot oönskade graviditeter, och har man ett stabilt förhållande kan man lugnt fortsätta med P-stav eller P-spruta. Risken för infektioner finns dessutom alltid vid samlag och det enda bra skyddet mot det och oönskade graviditeter är ju kondom, säger Anna Ildgruber.

- Det är ju också så att riskerna med könssjukdomar är lika stor för män som för kvinnor, så det ligger ju i bådas intressen och ansvar att skydda sig också mot infektioner, tillägger Anna Ildgruber, specialistläkare på kvinnokliniken vid Umeå regionsjukhus som lägger fram en doktorsavhandling om sin studie.

Reporter Tommy Engman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".