Kjell Öjeryd, Vänsterpartiet i Sorsele
1 av 2
Kjell Öjeryd, Vänsterpartiet i Sorsele. Foto: Madeleine Harrati/Sveriges Radio
Röstningsresultatet i kommunvalet i Sorsele kommun
2 av 2
Röstningsresultatet i kommunvalet i Sorsele kommun. Foto: TT/Sveriges Radio
Valet 2018 i Västerbotten

Kjell Öjeryd (V): Sorseles bästa är viktigare än ideologi

2:01 min

I Sorsele har V styrt tillsammans med M, C och KD. Men efter valet tappar KD sina mandat i fullmäktige, samtidigt som S växt sig starkare. Frågan är nu hur kommunen ska styras efter valet.

Vänsterpartiet gick kraftigt framåt i Sorsele kommun. Kjell Öjeryd (V) är kommunstyrelsens ordförande i Sorsele, och han kan tänka sig fortsätta.

– Får jag förtroende så är det klart jag är beredd att ställa upp, säger han.

Det nya valresultatet kan möjligtvis få konsekvenser för hur kommunen styrs.

Sedan valet 2014 har Vänsterpartiet styrt kommunen tillsammans med Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Men nu är Kristdemokraterna borta ur bilden, och Socialdemokraterna har växt sig starkare.

Rent ideologiskt så ligger Vänsterpartiet närmare Socialdemokraterna, och nu är partierna i princip lika stora. Men Kjell Öjeryd vill inte uttala sig ännu om ett samarbetade med Socialdemokraterna är aktuellt.

– Vi har inte diskuterat någonting överhuvudtaget. Vi vill ha de partners som vill Sorseles bästa helt enkelt. Vi får se framöver vad det blir för konstellation, säger Kjell Öjeryd (V).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista