KONTROLLRÄKNING AV RÖSTER
Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT
Valet 2018 i Västerbotten

Lycksele glömde rapportera in valresultat

1:30 min

Lycksele kommun glömde bort att rapportera resultatet av de sent inkomna rösterna till Valmyndigheten.

Efter onsdagens räkning av de sent inkomna förtidsrösterna och poströsterna glömde Lycksele kommun att föra in resultatet i valmyndighetens databas.

Det gjorde att det slutgiltiga valresultatet inte gick att läsa på Valmyndighetens hemsida förrän vid tre-tiden på torsdagseftermiddagen. Martina Berg är valnämndens sekreterare i Lycksele förklarar det som en administrativ miss.

– Jag har helt enkelt glömt att rapportera rösterna till valportalen.  

 Länsstyrelsen i Västerbotten mottog dock röster och protokoll i vanlig ordning efter rösträkningen på onsdagen. Per Lundström är jurist på Länsstyrelsen i Västerbotten anser att det kan ses som en fördröjning av de offentliga uppgifter.

Det är inget som riskerar resultatet

– Det är inget som riskerar resultatet eller att det ska bli fel siffror eftersom att materialet som ska räknas finns hos oss. Men det blir en fördröjning av det som ska ut till allmänheten, säger Per Lundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".