Susanne Aidanpää sitter på en parkbänk
Foto: AnnaKarin Drugge/TT

Gör upp utanför domstolen – Umeå kommun betalar miljonbelopp till sparkad chef

Den sparkade ekonomidirektören på Umeå kommun, Susanne Aidanpää stämde i somras Umeå kommun. Istället för domstolsförhandlingar har kommunen valt förlikning och ska betalt ut miljonbelopp, skriver VK.

Det var i april i år som ekonomidirektören, Susanne Aidanpää och budgetchefen Lennart Malm fick besked från den då nyligen tillträdda stadsdirektören Margaretha Alfredsson, att de båda var avstängda från sitt arbete.

Initialt angavs brottsmisstankar var skället till avstängningen. Efter det gjordes två utredningar. En som tittade på arbetsmiljöproblem och en på hur Aidanpää skött budgetarbetet.

Ena utredningarna kom fram till att Susanne Aidanpää kunde ha agerat olämpligt mot underlydande på ekonomiavdelningen. Den andra utredningens slutsats var att fanns oklarheter i kommunens budget. Men vems ansvaret var framgick inte.

Budgetchefen valde då att förlika sig med kommunen och ta ett avgångsvederlag på 13 månadslöner.

Susanne Aidanpää stretade emot och hon fick därmed sparken.

Aidanpää valde då att stämma sin förra arbetsgivare i domstol. Den 14 september var sista dagen för Umeå kommun att svara på anklagelserna som riktats mot dem.

Men istället för att svara i domstol, så har Umeå kommun och Susanne Aidanpää valt att göra upp. Enligt Västerbottens-Kuriren så ska kommunen betala ut ca 1.2 miljoner i avgångsvederlag.

P4 Västerbotten har sökt företrädare för Umeå kommun utan att lyckas.  

Susanne Aidanpää skriver följande i ett sms.

-Ja det stämmer att jag och kommunen har träffat en överenskommelse. Jag är nöjd och önskar Umeå kommun allt gott. Mer än så vill jag inte säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".