Mattias Johansson och Maine Wallentinson, museipedagoger vid Västerbottens museum
1 av 2
Mattias Johansson och Maine Wallentinson, museipedagoger vid Västerbottens museum Foto: Alexandra Reichler/SR
Provsmakning av barkbröd i studion under fredagen.
2 av 2
Provsmakning av barkbröd i studion under fredagen. Foto: Alexandra Reichler/SR

Barkbröd och norrländsk historia på Umeå smakfestival

4:18 min

För att belysa västerbottnisk och samisk historia bjuder Västerbottens museum på barkbröd under årets smakfestival i Umeå.

Under Umeå smakfestival samlas matproducenter och restauranger i Umeå för att bjuda på mat och dryck i marknadsstånd och restaurangtält.

Västerbottens museum uppmärksammar årets tema "matens ursprung" med barkbröd som förknippas med nödåren på 1800-talet.

– Brödet har varit väldigt viktigt i kosthållningen och inte bara barkbröd utan också kornbröd som vi har haft som en basföda här i Västerbotten, säger Maine Wallentinson, museipedagog vid Västerbottens museum.

Det är nyttigt och mycket mer näring än i tillexempel vetemjöl

På plats finns också en stor stock som visar hur man skördar barken.

– Många tänker att det är spår efter nödåren 1867 men sannolikheten är nog större att det rör sig om en 2-300 år gammal samisk barktäkt där man inte gjorde bröd, säger Mattias Johansson museipedagog.

Man åt det som chips och buljong eller använde det i gröt och välling

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".