Rivningen av gamla lasarettet är i full gång.
1 av 4
Rivningen av gamla lasarettet är i full gång. Foto: Gunilla Nordlund/Sveriges radio.
Gamla lasarettet i Umeå rivs nu.
2 av 4
Foto: Gunilla Nordlund/Sveriges radio.
Fönstren gapar tomma på gamla lasarettet som nu rivs.
3 av 4
Foto: Gunilla Nordlund/Sveriges radio.
Nu rivs gamla lasarettet i Umeå.
4 av 4
Foto: Gunilla Nordlund/Sveriges radio.
Umeå

Nu rivs gamla lasarettet

2:00 min

Innan årsskiftet är det tänkt att de gamla byggnaderna ska vara borta för att ge plats åt ett nytt psykiatrihus som beräknas stå klart i december 2021.

Rivningen av gamla lasarettet i Umeå är i full gång. 

Först river man inomhus berättar Gunilla Reinklou som är byggprojketledare vid Västerbottens läns landsting. Just nu pågår sanering av farligt byggmaterial.

– Det finns asbest, lite pcb och miljöfarliga ämnen. Det måste man sanera först. Sen gör man lätt rivning och sen går man igång med tung rivning och det är först då som allmänheten ser att det börjar försvinna hus, säger Gunilla Reinklou.

Rivningen påbörjades i somras, mest inomhus. Man plockade bort detaljer på länslasarettet från 1907, ritat av Ernst Stenhammar, och rotundan från 1921, ritat av Axel Kumlien. Detaljer som sparas för eftervärlden:

– Dels har museet tagit vara på en del, och sen har vi tagit vara på en del som vi har för avsikt att sälja till allmänheten för att ge dem chans att få delar av huset, säger Gunilla Reinklou.
 
Det har pågått en lång strid om rivningen av husen.

I april 2015 beslutade en knapp majoritet av politikerna i byggnadsnämnden i Umeå om rivningslov.

Nu försvinner 11000 kvadratmeter lasarett för att ge plats åt 33000 kvadratmeter nytt psykiatrihus. Beräknad kostnad: 990 miljoner kronor. 

Det blir mycket trafik när husmassor ska fraktas bort och byggmateriel ska in, så en bygginfart direkt från Holmsundsvägen ska skona sjukhusområdet, är det tänkt.

Men trafiken på Holmsundsvägen kommer att påverkas. Därför har man i samråd med Umeå kommun bestämt att det blir det stopp för byggtrafik ute på Holmsundsvägen i rusningstid på morgonen.

– Från 06.30 till 08.30 på morgonen så ska vi inte ha någon byggtrafik där (red. anmärkning: på Holmsundsvägen), säger Gunilla Reinklou.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista