Kvinna läser teoribok och bild på övningskörning.
1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg / TT, Bertil Ericson/TT
Thomas Fahlander
2 av 2
Karin Appelgren, trafikverket, och Thomas Fahlander, transportstyrelsen, presenterade arbetet med en förbättrad förarutbildning på trafiksäkerhetskonferensen i Tylösand. Foto: Odd Clausen.

För många kuggar – nu görs förarutbildningen om

0:35 min

I dag misslyckas många och måste göra flera omprov för att ta körkort. Därför pågår nu arbetet med att göra om den svenska körkortsutbildningen.

– Det vi kan se nu är att statistiken för godkända prov faller med cirka en procentenhet per år, och nu är vi nere i väldigt låga andelar. Det innebär otroligt många omprov, säger Berit Johansson på Sveriges Trafikutbildares Riksförbund.

Är det bra eller dåligt för er som utbildar?

– Det är inte bra för oss som utbildar. Det finns en skillnad: går man till en professionell utbildare, innebär det att du kör en del hos mig och du kör mycket hemma, men jag har känslan för när du är färdigutbildad, då har du mycket, mycket större chans att du klarar dig vid prov, säger hon.

Uppdraget till Trafikverket och Transportstyrelsen är att ge förslag på ett nytt svenskt förarutbildningssystem

– Vi gör en översyn av förarutbildningssystemet för körkort B, den pågår från februari till december i år, säger Karin Appelgren på Trafikverket.

– Syftet är att få bättre utbildade förare till förarprovet, fler som är bra utbildade när de gör provet, säger Thomas Fahlander på Transportstyrelsen.

De är inte bra nog i dag, eller vad är problemet?

– Nej, det finns en kategori i samhället som tror att de kan köra och göra kunskapsprovet, men de misslyckas och dem vill vi ge bättre förutsättningar att förstå vilka krav som finns, att hitta utbildare eller ett sätt att utbilda och förbereda sig, så att de klarar provet och blir en säker och riskmedveten förare.

Problemet i dag är egentligen inte att proven är för svåra, säger Berit Johansson, Sveriges Trafikutbildares Riksförbund.

– Varken skrivningen eller körningen är svår, men man har för stor tilltro till sig själv, man underskattar proven på olika sätt och då kommer man inte så bra förberedd som man egentligen borde vara.

Vad är det som behöver göras?

– Man behöver hitta incitament, alltså helt enkelt: vad får dig att vilja utbilda dig, vad kan du få tillbaka för fördelar för att du valt att utbilda dig och vara bra förberedd, säger Berit Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".